Film i serije

Sjećate li se Dolly Bell nakon četiri decenije? (ISPRAVLJENO)

Sjećate li se Dolly Bell nakon četiri decenije? (ISPRAVLJENO)
Foto: N.N. | Sjećate li se Dolly Bell nakon četiri decenije?

Dobro poznati jugoslovenski film "Sjećaš li se Dolly Bell?" cijenjenog reditelja Emira Kusturice, kojem je to ujedno i prvi igrani film koji je režirao, od prvog momenta izazivao je brojne reakcije, a čak 40 godina nakon premijere dobija komentare gledalaca.

Danas su rečenice i izjave glumaca u ovom filmu opšteprihvaćene u svakodnevnom razgovoru, a sam film je postao dio kolektivnog nasljeđa ovih prostora i nezaobilazna stavka popularne kulture zbog svoje neizmjerne duhovitosti. Ovo umjetničko djelo prikazano je na filmskim festivalima širom svijeta, a premijerno je prikazan na najstarijem filmskom festivalu na svijetu u Veneciji 2. februara 1981. godine, gdje je osvojio cijenjenu nagradu "Zlatni lav". Film je nastao po scenariju Abdulaha Sidrana, a "Sutjeska film" i Televizija Sarajevo njegovu realizaciju i ekranizaciju povjerili su ambicioznom mladom Kusturici, svršenom studentu režije. Događa se da je publika prepoznala i usvojila taj filmski prikaz ovdašnjeg mentaliteta, na mjestu gdje, koliko god da se čini da se tone u ponor, ideali ipak opstaju. "Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujemo" je samo jedna od kultnih rečenica ovog filma, a nekako za njom odmah slijedi i: "Hoće li u ovom gradu sunce ikad zasjati kako treba?" Na sve to, dobro poznati odgovor koji se sam nameće je svakako "Neka te, Seno".

Obožavaocima "Sjećaš li se Dolly Bell?" i poštovaocima Kusturičinog djela ovo je zasigurno najdraži film, a sama njegova priča prikazana je u dvije note. U prvoj je ispraćena priča koja se tiče jedne porodice, a u drugoj već uviđamo da se ona tiče zapravo svake porodice u bivšoj Jugoslaviji. Vrhunsku radnju filma prikazali su ništa manje vrhunski jugoslovenski glumci, koji su tumačeći likove ostali zauvijek zabilježeni u domaćoj kinematografiji. Koliko je odabir glumaca bitan, govori činjenica da niko ne bi mogao bolje da predstavi lik majke Sene nego što je to uradila Mira Banjac. Lik nervoznog balkanskog oca u potpunosti je predstavio Slobodan Aligrudić, a čini se da repliku "Politika i ideologija su za sirotinju" niko ne bi mogao bolje izgovoriti od Pavla Vujisića. Neizostavnog Slavka Štimca u ulozi mladića po imenu Dino, koji i pokreće radnju filma, upotpunila je uloga Ljiljane Blagojević sa likom dugo prepričavane Dolly Bell. Svaki dio ovog filma ima poseban značaj, a to najbolje pokazuje numera iz filma "Na morskome plavom žalu", koja važi za jednu od najpoznatijih pjesama u regiji, a njeni stihovi i danas pokreću lavinu nostalgije i osjećanja ljubitelja prošlih vremena i domaće kinematografije.

Ispravka

Vijest je ispravljena. Sporni dio koji je agencija netačno prenijela je izbrisan. Emir Kusturica nije tog dana letio iznad Sarajeva.

Na portalu koji je objavio fotografiju nije navedeno kada je ona snimljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije