Film i serije

Pratite nas na Google news

Specijalne efekte nekada mijenjala domišljatost

Specijalne efekte nekada mijenjala domišljatost
Foto: N.N. | Specijalne efekte nekad mijenjala domišljatost
David Jojić

Filmski kritičari često priznaju da su nas Holivud i filmska industrija toliko razmazili da je teško zamisliti koliko je zapravo posla uloženo u produkciju određenog ostvarenja.

 Gledaoci sa svakim novim filmom imaju priliku da vide sjajne specijalne efekte i spektakularne eksplozije, ali niko ne razmišlja o tome koliko je potrebno mjeseci i godina rada da bi se došlo do savršenog kadra. Danas industrijom dominiraju kompjuterski specijalni efekti koji stvaraju nevjerovatne iluzije na velikom platnu, međutim u ranijim godinama stvari su se odvijale mnogo teže.

"Ratovi zvijezda epizoda I: Fantomska prijetnja" (1999)

Umjetnik Majkl Linč je stvorio model svemirskog grada i pritom je iskoristio više od 450.000 kockica. On je za potrebe ove scene sve kockice ručno farbao i slagao da bi dobio prikaz građevine i tribina s publikom. Da bi sve izgledalo kao stvarni grad, ispod ove makete postavljeni su ventilatori koji bi davali iluziju vjetrova. "Ratovi zvijezda epizoda I: Fantomska prijetnja" je epski film kojeg je napisao i režirao Džordž Lukas.

"Corpse Bride" (2005)

Ovo animirano ostvarenje iza kojeg stoje Tim Barton i Majk Džonson donijelo je zanimljivu priču o mrtvoj nevjesti koja se zaljubljuje u živog mladića. Crtani film je donio nešto bizarniji prikaz romantične priče. Tokom ovog snimanja korištena je revolucionarna tehnologija hvatanja pokreta stvarnih glumaca, te je kasnije prenošena na lutke. Ovaj dugometražni mjuzikl je snimljen za samo godinu dana.

"Ralje" (1975)

Radnja filma započinje legendarnom scenom u kojoj velika bijela ajkula napada i ubija jednu djevojku, podstaknuvši napetost i brigu u malom obalskom gradu, koji zavisi od prihoda od turizma. U ovom filmu nije bilo kompjuterskih specijalnih efekata, tako da je opasna ajkula bila ručno pravljena maketa. Na fotografiji se vidi režiser Stiven Spilberg kako leži u raljama velike ajkule.

"Osmi putnik" (1992)

"Osmi putnik" je američki naučnofantastični horor film iz 1992. godine u režiji Dejvida Finčera. Radi se o trećoj inkarnaciji NF/horor serijala započetog 1979. godine. Kako ni ovdje nisu korišteni specijalni efekti, kostim opasnog vanzemaljca je nosio student iz Nigerije Bolaji Badejo. Ova fotografija je nastala tokom njegovog odmora između scena. Snimanje je bilo neviđeno naporno, a Badejo je morao da nosi kostim od lateksa ispod kojeg je jedva disao.

"Dan nezavisnosti" (1996)

Kad vanzemaljci dođu na Zemlju i prijete istrebljenjem ljudske vrste, na šačici preživjelih je da ih zaustave, naoružani samo inferiornom tehnologijom, domišljatošću i hrabrošću. Samo snimanje je trajalo mjesecima i smatra se prvim ostvarenjem koje je kombinovalo izradu maketa i modernu kompjutersku tehnologiju. Više od 80% modela je napravljeno ručno, dok je računarska tehnologija korištena u svega 20% scena.

"Bijeg iz Njujorka" (1981)

Karijera Kurta Rasela u ovom filmu je dobila značajan pomak. Za potrebe filma bilo je potrebno snimiti scenu u kojoj policajci gledaju na digitalnu mapu grada. Međutim, kako je digitalna tehnologija u tom vremenu bila na veoma niskom nivou, filmski radnici su pravili makete grada da podsjećaju na digitalni prikaz.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije