Film i serije

Spilbergov film zabranjen na Bliskom istoku

Spilbergov film zabranjen na Bliskom istoku
Foto: Print Screen/Instagram/spielberg_.world | Spilbergov film zabranjen na Bliskom istoku
N.N.

Samo mjesec dana nakon što je film "Eternals" doživio istu sudbinu, muzička adaptacija Stivena Spilberga naišla je na kritiku regionalnih cenzora na Bliskom istoku, ovog puta navodno zbog uključivanja transrodnog lika.

Adaptacija "West Side Story" Stivena Spilberga, kojoj predviđaju nominacije za Oskara, neće se prikazivati u Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kataru, Bahreinu, Omanu ili Kuvajtu, piše Hollywood Reporter.

U Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu, koji se smatraju najstrožim u smislu cenzure, film nije dobio potvrdu o objavljivanju. U preostalim zemljama cenzori su tražili izmjene koje je Dizni odbio. Film je trebalo da bude objavljen 9. decembra i bio je na svim online stranicama bioskopa.

Iako je obrazloženje nepotvrđeno, regionalni izvori tvrde da je do odluke došlo zbog lika Enivbodiz, koji je napisan kao transrodna osoba u novoj adaptaciji i koju igra nebinarna glumica Iris Menas.

S obzirom na to da je homoseksualnost zvanično ilegalna u cijelom Persijskom zalivu, filmovi koji sadrže bilo kakve reference na LGBTQ često padaju pod kritiku cenzora.

"West Side Story" doživio je istu sudbinu kao prethodni Diznijev hit - film "Eternals", koji je prošlog mjeseca izbačen iz repertoara širom regiona zbog uključivanja prvog gej superheroja, Fastosa (kog glumi Brajan Tajri Henri), a posebno zbog scene u kojoj on dijeli poljubac sa svojim suprugom na ekranu, Benom (Haz Slejman).

Kao i za "West Side Story", cenzori su postavljali zahtjeve za izmjenom sadržaja koje je Dizni odbio. Film je na kraju stigao u bioskop u UAE, ali je Dizni uklonio sve scene intimnosti.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije