Film i serije

Srbija među nominovanim za najbolju destinaciju za snimanje filmova

Srbija među nominovanim za najbolju destinaciju za snimanje filmova
Foto: Pixabay | Srbija među nominovanim za najbolju destinaciju za snimanje filmova

Srbija je prvi put ove godine nominovana za nagradu kao najbolja destinacija za snimanje filmova, TV serija i reklama koju dodjeljuje ugledna holivudska Svjetska asocijacija menadžera za izbor lokacije (LMGI - Location Managers Guild International).

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada biće održana 21. septembra u Los Anđelesu, saopštila je Srpska filmska asocijacija "Film in Serbija".

U saopštenju se navodi da se Srbija našla na listi kandidata za ovu prestižnu nagradu zahvaljujući reklami "Organska hrana za sve" za njemački brend "Peni", koja je snimana u srcu Beograda, uz upečatljive kadrove Terazija, Uzun Mirkove ulice, starog željezničkog mosta i krovova novobeogradskih blokova.

"Ova činjenica govori da je naša industrija reklama u rangu sa najvećim advertajzing agencijama i jednako kao film važna za promociju kreativnog i turističkog imidža Srbije. Zahvaljujući domaćoj industriji reklamne produkcije, naša celokupna filmska industrija ulazi na vrata jedne uticajne holivudske filmske asocijacije", navodi se u saopštenju.

Izuzetno važnu ulogu u privlačenju ovih projekata odigrao je program Ministarstva privrede Srbije za investicije u audio-vizuelno djelo koji je u protekle tri godine privukao više od sto filmskih, TV i posebno reklamnih projekata, po čemu se Srbija izdvaja od ostalih zemalja u Evropi, navodi se u saopštenju.

Izvršni producent nominovanog projekta "Organska hrana za sve" Bogdan Petković rekao je da ova činjenica treba da bude podstrek da se u Srbiji stvore bolji uslovi, zaključe novi poslovi za talentovane mlade ljude i snimi još "pokretnih slika za pamćenje", prenijeli su beogradski mediji.

U konkurenciji sa projektom "Organska hrana za sve", koji je realizovala Produkcijska kuća "Emote", nalaze se projekat kompanije "Najkija" - "Drim krejzi", koji je nominovan i za nagradu "Emi", kampanja "Huaveja" sa Gal Gado snimana na Islandu, reklama "Nacionalne geografije" i Saut Indija benk /South India Bank/ snimane u Turskoj.

Osim nagrada za najbolju lokaciju u reklami, nagrade će biti dodijeljene u još četiri kategorije, za najbolju lokaciju u filmu, TV seriji, istorijskoj drami i najbolju filmsku kancelariju.

Na ovoj ceremoniji posebna nagrada za životno djelo biće uručena reditelju Piteru Viru.

Popularnost snimanja u istočnoj Evropi raste svakim danom i konkurencija sa zemljama, kao što su Hrvatska, Estonija, Poljska, Češka, pa i Ukrajina, postaje sve oštrija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije