Film i serije

"Srce Sarajeva" za najbolji film dobio "Egzil" Visara Morine

"Srce Sarajeva" za najbolji film dobio "Egzil" Visara Morine
Foto: SFF | "Srce Sarajeva" za najbolji film dobio "Egzil" Visara Morine
Fena

Nagradu "Srce Sarajeva" za najbolji film na 26. Sarajevo Film Festivala, osvojio je film “Egzil/Exil” (Njemačka, Belgija, Kosovo) u režiji Visara Morine.

Nagrade su dodijeljene večeras na svečanoj online ceremoniji u Narodnom pozorištu Sarajevo, u više kategorija za filmove koji su prikazani u okviru Takmičarskog programa tog festivala.

Nagradu za najboljeg reditelja ovogodišnjeg festivala osvojio je Ru Hasanov za film "The Island Within", dok je nagradu za najbolju glumicu dobila Marija Škaričić za film "Mare". Najbolji glumac 26. izdanja SFF-a je Vangelis Mourikis za film "Digger" (Kopač).

Najbolji kratki film ove godine je "Antiotpad" reditelja Tina Žanića. "Srce Sarajeva" za najbolji studentski film dobio je "The Great Istanbul Depression" Zeynep Dilan Suren. “Počasno Srce Sarajeva” dobili su reditelj Michel Franco i glumac Mads Mikkelsen.

"Srce Sarajeva" za najbolji dokumentarni film dobio je "Merry Christmas" reditelja Mladena Kovačevića, a posebnu nagradu žirija film "Holy Father" reditelja Andreia Dascalescua. Nagrada Human Rights otišla je u ruke reditelja Radeta Ciornicica za film "Acasa, My Home".

U selekciji Takmičarski program - dokumentarni film publika je mogla pogledati 16 filmova, od toga osam svjetskih, po jednu međunarodnu i evropsku, četiri regionalne i jednu bh. premijeru.

Takmičarski program - kratki film gledaocima je ponudio deset filmova, od toga sedam svjetskih, jednu međunarodnu i pet regionalnih premijera.

Selekcija Takmičarski program - studentski film sastoji se od 15 filmova, od čega su 10 svjetskih, 3 međunarodne i dvije regionalne premijere.

U okviru ovogodišnje ceremonije dodjele, nagradu "Audentia" dobio je film "Garage People" Natalije Yefimkine.

U izboru za nagradu "Audentia" bilo je dvanaest dugometražnih filmova, iz programa ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. Tu nagradu osnovao je Savjet Evrope i njen fond Eurimages s ciljem promovisanja ravnopravnosti polova u evropskoj filmskoj industriji. “Audentia” je dodijeljena peti put, a Sarajevo Film Festival ima čast da ove godine bude domaćin.

Zbog pandemije virusa korona 26. Sarajevo Film Festival održava se online od 14. do 21. avgusta.

Ovogodišnji SFF otvorio je film "Koncentriši se, baba" bh. autora Pjera Žalice. Već prva dva sata prikazivanja taj film je gledalo 14.000 ljudi u 42 države svijeta. Taj film ipak je prikazan i to u Mostaru, na otvorenom, uz poštovanje higijensko-epidemioloških mjera.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije