Film i serije

"Srce Sarajeva" za najbolji igrani film ostvarenju "Aga"

"Srce Sarajeva" za najbolji igrani film ostvarenju "Aga"
Foto: Fena | "Srce Sarajeva" za najbolji igrani film ostvarenju "Aga"

SARAJEVO - Dodjelom nagrada "Srce Sarajeva" za najbolja ostvarenja večeras je na ceremoniji u Narodnom pozorištu završen takmičarski dio 24. Sarajevo Film Festivala, koji je ove godine poklonicima sedme umjetnosti donio 266 filmova iz 54 zemlje svijeta.

"Srce Sarajeva" za najbolji igrani film pripalo je ostvarenju "Aga" (Bugarska, Grčka, Francuska) Milke Lazarova, koji je istaknuo da je njegovo srce već odavno u Sarajevu, dok je "Srce Sarajeva" za najboljeg reditelja igranog filma uručeno Ioani Uricaru za ostvarenje "Limunada".

“Želim ovu nagradu da podijelim sa glumcima, zaista sam počašćena. Festival daje mnogo nade i energije u ovoj regiji”, istaknula je ona preuzevši nagradu.

Istaknuti hrvatski glumac Leon Lučev osvojio je "Srce Sarajeva" za najboljeg glumca u okviru Takmičarskog programa igrani film, za ulogu u filmu "Teret" Ognjena Glavonića.

“Uvijek imam nešto da kažem, a sada sam zaćutao jer zaista ne znam kako opisati kako se osjećam večeras. Ovo je bio najteži film koji sam napravio, ova tema je bila najteža. Radi se o odgovornosti za ljude”, naglasio je on.

"Srce Sarajeva" za najbolju glumicu u okviru iste kategorije pripalo je Zsofiji Szamosi za kreaciju u filmu "Jedan dan" Zsofije Szilagyi.

U kategoriji Takmičarskog programa dokumentarnog filma "Srce Sarajeva" dodijeljeno je filmu "Srbenka" (Hrvatska) Nebojše Slijepčevića, a u okviru iste kategorije dodijeljene su još dvije nagrade - Nagrada za ljudska prava filmu "Araf" (Turska, Grčka, BiH) Didema Pekuna te Specijalna nagrada žirija ostvarenju "Devetomjesečni rat" (Mađarska, Katar) Laszla Csuja.

"Posljednji poziv" (Mađarska) Hajni Kis dobio je "Srce Sarajeva" za najbolji studentski film, dok je u kategoriji Takmičarskog programa za kratki film "Srce Sarajeva" pripalo filmu "Dah" (BiH) Ermina Brave, a Special Mention filmu "Ledeni bregovi" (Grčka, SAD) Eirini Vianelli.

Dodjeli zvaničnih nagrada "Srce Sarajeva" prethodilo je i uručenje Cine Link nagrada.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival zabilježio je više od 100.000 posjetilaca te oko 2.600 akreditovanih gostiju.

Posljednji festivalski dan, petak 17. august, rezervisan je za projekcije nagrađenih ostvarenja u svim kategorijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije