Film i serije

Srđan Dragojević o svom novom filmu "Nebesa"

Srđan Dragojević o svom novom filmu "Nebesa"
Foto: Printscreen YouTube | Srđan Dragojević o svom novom filmu "Nebesa"
N.N.

Novi film reditelja Srđana Dragojevića, "Nebesa", daje odgovore na važna pitanja i ujedno nas tjera da sami tragamo za njima.

Svjetsku premijeru imao je u glavnom takmičarskom programu Filmskog festivala u Lokarnu 19. novembra. Nakon toga ostvarenje je oduševilo publiku na festivalu u Valensiji. Beogradskoj publici predstavljen 16. novembra u Kombank dvorani, a nedavno je otvorio sedmi "Кosovo i Metohija" Međunarodni filmski festival.

Sa rediteljem kultnih filmova kao što su "Mi nismo Anđeli", "Lepa sela lepo gore", "Rane" i mnogi drugi, pričali smo o njegovom novom kinematografskom djelu.

Osvrnuli smo i na Srđanovo cjelokupno stvaralaštvo.

Rekao nam je da "Nebesa" aktualizuju mnoga pitanja vezana za hrišćanstvo danas, da li vjerujemo u Hrista ili u idole? Gledaocu ostaje da se pita koje čudo je dar od Boga, a koje je iskušenje od đavola.

"Nebesa" dojmi kao vrlo ličan film, a evo i zbog čega:

"Ovaj film je za mene najintimniji iz više razloga. Moja rođena sestra je pre 25 godina postala monahinja, uvek sam se pitao za razlog te njene velike odluke. Gledajući je danas srećnu, verujem da je taj put za nju bio jako dobar. Drugi razlog su sve te dileme koje film otvara. Pitanje stvaralaštva. Moramo li da stvaramo za publiku ili možemo da izrazimo i svoja najintimnjija osećanja i dileme. Tu su i dileme Božijih i državnih zakona, koje zakone na koji način poštujemo."

Otkrio je da sa svakim svojim novim ostvarenjem sazreva i postaje ozbiljniji autor.

"Ono što je meni dragocena informacija jeste da na nekim festivalima koje je film otvorio kao što je Lokarno, pa onda Odesa, pa Valensija, pa premijera u Beogradu, te u Ljubljani, dosta mladih ljudi između 18 i 25 godina prilazi i interesuju se. Meni je to ohrabrenje, jer mi se čini da nisam izgubio korak sa novim generacijama. Još uvek imam neku kopču. Kako postajete stariji opasnost je da ste zarobljeni u temama nekog prethodnog doba. Ovo mi je ohrabrenje da me razume i novija generacija", zakljčuje, prenosi Telegraf.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije