Film i serije

Srpski dokumentarac o velikom ratu na "Netflixu"

Srpski dokumentarac o velikom ratu na "Netflixu"
Foto: Ilustracija | Srpski dokumentarac o velikom ratu na "Netflixu"

Najveći svjetski striming servis "Netfliks" počinje danas emitovanje srpskog dugometražnog dokumentarnog filma "Dugo putovanje u rat".

Produkcijska kuća "Paradoks film" iz Beograda saopštila je da je ovaj film prvi koji iz Srbije izlazi na "Netflix", gdje će biti dostupan u 30 evropskih država i predstavljen publici od gotovo 70 miliona pretplatnika.

Ovo ostvarenje nastalo je u periodu između 2014. i 2018. godine i prvi je dokumentarni film u svijetu koji za temu ima jedno od najvažnijih pitanja savremene svjetske istorije, jer istražuje zašto je i kako počeo Prvi svjetski rat.

Uz pomoć najeminentnijih svjetskih istoričara i upotrebu filmskog i dokumentarnog arhivskog materijala iz Jugoslovenske kinoteke i još 15 svjetskih arhiva, film prati političke događaje u Evropi od kraja 19. vijeka do julske krize 1914. godine i govori o tome kako je Prvi svjetski rat planiran i pripreman godinama prije Sarajevskog atentata.

Producent, scenarista i režiser filma Miloš Škundrić zahvalio je Ministarstvu kulture Srbije i Filmskom centru Srbije za podršku u stvaranju dokumentarca.

Film je nagrađivan na međunarodnim festivalima u inostranstvu i prikazivan na svim kontinentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije