Film i serije

Srpski film "Oaza" dobio pozitivne kritike u Veneciji

Srpski film "Oaza" dobio pozitivne kritike u Veneciji
Foto: Promo | Srpski film "Oaza" dobio pozitivne kritike u Veneciji

Srpski film "Oaza" Ivana Ikića, prmijerno prikazan na Venecijanskom festivalu u okviru takmičarskog programa "Dani autora", dobio je veoma pozitivne kritike filmskih magazina i portala, saopštili su producenti.

Srpska autorska i glumačka ekipa nije imala priliku da prisustvuje premijeri filma kuće "Sense Production" 3. septembra na velikoj smotri, usljed mjera organizatora zbog pandemije kovida-19, ali je ostvarenje scenariste i reditelja Ikića naišlo na topao prijem i pohvale magazina "Screen Daily", "Cineuropa" i "International Cinephile Society".

"Screen Daily", prestižni britanski časopis, ističe autentičnost ''Oaze'', kao i snažnu samostalnost koju je reditelj omogućio svojim glumcima.

Ovaj magazin posvećen sedmoj umjetnosti, analizira senzitivnost autora i naglašava vješto izbjegavanje melodrame i klišea u neobičnoj ljubavnoj priči, kao i izvanredni rezultat direktora fotografije Miloša Jaćimovića.

"'Oaza' je remek djelo ljudske opservacije - iskreni prikaz emocija i unutrašnjeg svijeta tinejdžera sa posebnim potrebama kroz situacije tipične za te godine", stoji u tekstu na sajtu International Cinephile Society, međunarodne organizacije profesionalnih filmskih kritičara i novinara.

U tekstu se navodi da "neutralni, skoro hladni tonovi koji preovladavaju platnom, doprinose utisku da je riječ o dokumentarnom filmu, što je Ikić i želio postići - da prenese uticaj tog filmskog žanra u fikciju".

Na portalu Cineuropa www.cineuropa.com piše da je film zasnovan na zanimljivom konceptu - umjesto da koristi profesionalne glumce, koji bi mogli da grade likove sa svim nijansama, reditelj stvara odnos sa publikom, računa na njihovu sposobnost da dopuni prazan prostor.

Venecijanski festival završava se u subotu, 12. septembra, a film "Oaza" jedini je srpski predstavnik na ovogodišnjem izdanju filmske manifestacije na Lidu.

Pored mladih glumaca iz Doma za decu i mlade Sremčica, u filmu igraju i hrvatski glumac Goran Bogdan, sve više prisutan u Srbiji u filmovima ("Otac") i TV serijama ("Vere i zavere", "Bićemo prvaci sveta", "Senke nad Balkanom", najnovija "Močvara" i uskoro "Vreme zla"), Maruša Majer i Draginja Voganjac.

Reditelj je postao afirmisan zahvaljujući osvešćenom dokumentarcu "Tarot Srbija" o čuvenom Milanu Tarotu, kao i igranom filmu "Varvari", takođe u produkciji kuće "Sense Production", koja trenutno radi i na novom filmu Raše Andrića "Leto kada sam naučila da letim".

"Oaza" pred publiku u Srbiji stiže u novembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije