Film i serije

Srpski filmovi na festivalu u Kopenhagenu

Srpski filmovi na festivalu u Kopenhagenu
Foto: N.N. | Srpski filmovi na festivalu u Kopenhagenu

Filmovi "Pepe, jedan uzvišen život" reditelja Emira Kusturice i "Teret" reditelja Ognjena Glavonića biće prikazani u okviru programa Filmskog festivala u Kopenhagenu, najavili su danas iz Filmskog centra Srbije.

Filmski projekat "Dosije Labudović" rediteljke Mile Turajlić biće predstavljen na CPH forumu na istom festivalu.

Pored autora pomenutih filmova i predstavnika Filmskog centra Srbije, festivalu će prisustvovati predsednica IO DokSrbija, Andrijana Stojković, i još nekoliko domaćih autora i producenata.

Deset godina nakon portreta Maradone, Kusturica se vratio dokumentarnom filmu da ovekovječi još jednu legendarnu figuru bivšeg urugvajskog predsjednika Hosea Pepea Muhiku u filmu "Pepe, jedan uzvišeni život", nastalom u koprodukciji Argentine, Urugvaja i Srbije.

Snimanje je trajalo dvije godine, od 2013. do 2015, kada se završio Muhikin mandat. Kroz seriju razgovora, Kusturica i Muhika diskutuju o smislu života kroz filozofsku, političku, estetsku i poetsku vizuru.

Na nježan i topao način, Kusturica prikazuje Muhiku u svakodnevnim poslovima u bašti, kao i razgovorima o bitnim trenucima svoje prošlosti.

Film je svjetsku premijeru imao u zvaničnom programu prošlogodišnjeg Venecijanskog filmskog festivala.

Nakon prošlogodišnje premijere na festivalu u Kanu, film "Teret" je prikazan na više od 50 festivala širom svijeta, na kojima je osvojio dvadesetak nagrada.

Uskoro će biti prikazan na filmskom festivalu New Directors/New Films, koji po 48. put organizuju Muzej moderne umjetnosti MoMA i Linkoln Centar iz Njujorka, a stigao je i u redovnu bioskopsku distribuciju u Francuskoj.

Film "Dosije Labudović" biće koprodukcija Srbije, Francuske i Hrvatske.

To je, kako kaže sama autorka Mila Turajlić, "priča o nastanku Pokreta nesvrstanih ispričana kroz objektiv kamere čovjeka koji je taj uzbudljiv period snimao, ostavivši nam svjedočenje o harizmatičnim političkim ličnostima koje je okupila jedna uzbudljiva politička vizija".

Projekat filma Dosije Labudović podržao je i Filmski centar Srbije, kao i panevropski filmski koprodukcioni fond Eurimages.

Mila Turajić se proslavila kao autorka zapaženih i nagrađivanih dokumentarnih ostvarenja "Cinema Komunisto" i "Druga strana svega".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije