Film i serije

Pratite nas na Google news

Srpski filmovi na festivalu u Roterdamu

Srpski filmovi na festivalu u Roterdamu
Foto: Ilustracija | Srpski filmovi na festivalu u Roterdamu
Tanjug

Novo, 49. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu biće održano od 22. januara do 2. februara, a u programu festivala, u više programskih cjelina, biće priikazano nekoliko recentnih srpskih filmova i srpskih koprodukcija, najavili su iz Srbije.

Tako će "Moj jutarnji smeh", debitantski cjelovečernji igrani film scenariste i reditelja Marka Ðorđevića, u Roterdamu biti prikazivan u zvaničnom programu Bright Future (Svjetla budućnost), u okviru programske cjeline usredsređene na aktuelne prve ili druge filmove u karijerama reditelja i rediteljka iz svih krajeva svijeta.

U pitanju je međunarodna premijera ovog filma, a ovo se dešava nakon zapaženih festivalskih nastupa u našoj zemlji i čak tri glavne festivalske nagrade u samo dve sedmice i nekoliko veoma posjećenih specijalnijih projekcija u za te prilike dupke punoj Dvorani Kulturnog centra Beograda.

U istom programu dogodiće se i sjvetska premijera novog dokumentarnog filma Mladena Kovačevića, ostvarenja "Srećan Božić, Yiwu".

Ovaj, kako navode autori i producenti, intiman film o svakodnevici kineskih radnika, između komunističke tradicije i novoustanovljenog kineskog sna o uspjehu, vodi nas u Yiwu, grad sa 600 fabrika božićnih ukrasa u kojima se Božićni proizvodi za cijeli svijet.

Dio programske cjeline Perspectives predstojećeg, 49. Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu je i zapaženo dugometražno dokumentarno ostvarenje "Okupirani bioskop" rediteljke Senke Domanović.

Biće prikazan i nagrađivani dugometražni dokumentarni film "Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali" autora Gorana Radovanovića.

Pomenuto ostvarenje će u Roterdamu ove zime biti prikazivano u sklopu programskih cjelina Deep Focus i Regained.

Tursko-srpski film "Potencijalni kandidat" imaće svjetsku premijeru na 49. Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, a u okviru glavnog takmičarskog programa "Glasovi".

Svi pomenuti filmovi nastali su zahvaljujući podršci Filmskog centra Srbij (FCS).

Osim toga, u pratećem programu "Perspektive" 49. Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu biće prikazan i kratkometražni film "Dreamland" kanadskog autora Alana Brauna, koji je nastao u sklopu rezidencijalnog programa festivala Alternative Film/Video u Beogradu koji organizuje Akademski filmski centar Doma kulture "Studentski grad" na Novom Beogradu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije