Film i serije

"Štreberi" posljednji put pred publikom

"Štreberi" posljednji put pred publikom
Foto: N.N. | "Štreberi" posljednji put pred publikom

Posljednja sezona popularnog sitkoma "Teorija velikog praska" juče je počela sa emitovanjem i imaće 24 epizode.

Serija koja je već nekoliko puta proglašena za najbolji sitkom svih vremena, te je sa trona skinula legendarne "Prijatelje", svoju premijeru je imala 2007. godine.

Grupa "štrebera" i naučnika - Šeldon, Raž, Hauard i Lenard te neurobiolog Ejmi, komšinica i glumica Peni, farmakolog i mikrobiolog Bernadet, kao i niz drugih, utkali su se u popularnu kulturu.

U seriji su zbog popularnosti te referenci na nauku gostovale brojne zvijezde, a mnoge od njih iz svijeta nauke. Među njima je legenda komedije Bob Njuhart kao naučnik i TV zvijezda Artur Džefris - za tu je ulogu dobio i "Emmyja". Došao je i Spok ili Leonard Nimoj iz "Zvjezdanih staza", serijala koji likovi iz serije predano i fanatično obožavaju, iako glumac koji glumi Šeldona, lika s najviše problema u prihvatanju društvenih normi, prije toga nikad nije gledao "Zvjezdane staze".

Još jedan favorit svih "štrebera", glumac Mark Hamil, najpoznatiji po ulozi Luka Skajvokera, u seriji glumi samog sebe te vodi Šeldonovo i Ejmino vjenčanje. Od ekipe "Ratova zvijezda" tu je i Džejms Erl Džons (Dart Vejder) te pokojna Keri Fišer. Tu su i astronauti Baz Aldrin i Majk Masimino, milijarder i filantrop Bill Gejts te mnogi drugi. Na setu serije, koja se još i tokom pilot-epizode zvala "Lenny, Penny i Kenny", radi cijeli niz fizičara koji se brinu da sve formule teorije budu ispravne. Obožavana serija, na žalost mnogih, završava jer je Džim Parsons, koji glumi Šeldona, odlučio da karijeru nastaviti dalje i da prihvati nove izazove.

Zanimljivosti iz serije

Glumac Džoni Galecki je naučio nositi naočare iako mu u stvarnom životu nisu potrebne, a Džim Parsons je stvarno naučio svirati najkomplikovaniji instrument na svijetu - teremin.

Majim Bialik je možda najveće iznenađenje serije - iskompleksirana Ejmi Farah Fauler i u stvarnom životu ima doktorat iz neurobiologije.

Dok u seriji svi imaju prezimena i titule, samo je komšinica Peni bez prezimena. Njen je lik zapravo "upao" iz drugog sitkoma - njihova je komšinica i Lenardova simpatija i trebalo je da bude cinična djevojka koja radi u salonu za nokte.

Producenti su Šeldona "zaoštrili" kao lik. U prvoj sezoni on razumije sarkazam i ironiju, i jasni su mu seksualno-ljubavni odnosi na temu kojih zafrkava Lenarda. Tek kasnije su Šeldona pretvorili u eterično i intelektualno biće, "muškarca-dijete" kojeg je publika toliko zavoljela

Sada pokojni fizičar i nesumnjivo najveći naučnik naše ere Stiven Hoking se u seriji pojavio čak 11 puta. Šeldon se onesvijestio kad ga je Hoking upozorio na matematičku grešku.

Šef "Tesle" i "SpaceX" programa, milijarder Elon Mask sreo je Hauarda kada su obojica na Dan nezavisnosti volontirali u lokalnoj kuhinji te pomagali nahraniti siromašne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije