Film i serije

Svečano otvoreni "Dani kinoteke Republike Srpske"

Svečano otvoreni "Dani kinoteke Republike Srpske"
Foto: Srna | Svečano otvoreni "Dani kinoteke Republike Srpske"

Manifestacija "Dani Kinoteke Republike Srpske", posvećena obilježavanju 25 godina od osnivanja filmskog arhiva Republike Srpske, svečano je večeras otvorena u Kulturnom centru Pale, a posjetiocima je prikazan dokumentarni film "Kinoteka Republike Srpske - misija koja traje".

Tokom svečane ceremonije dodijeljene su tri povelje, te 20 priznanja i zahvalnica institucijama i pojedincima zaslužnim za razvoj Kinoteke Srpske.

Povelja je posthumno dodijeljena idejnom osnivaču i prvom direktoru "Srna filma", filmskom reditelju Miodragu Tarani, dok su druge dvije dodijeljene Vojnom filmskom centru "Zastava film" Beograd i upravniku Arhiva jugoslovenske kinoteke Aleksandru Saši Erdeljanoviću.

Ovom trodnevnom manifestacijom, Kinoteka Srpske obilježava 25 godina od osnivanja filmskog arhiva, prvobitno u okviru "Srna filma", a od 2009. godine kao republičke ustanove kulture.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković čestitala je, u ime Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, ovaj značajan jubilej Kinoteci Republike Srpske, koja je "iznjedrila brojne autore, čiji su filmovi obilježili jedno važno vrijeme i s ponosom predstavljali Republiku Srpsku".

"Film je jedna od oblasti umjetnosti i kulture koja predstavlja najboljeg ambasadora društva čiji kulturni identitet promoviše", navela je Đakovićeva na otvaranju ove manifestacije.

Ona je naglasila da za još bolju afirmaciju filmske umjetnosti treba stvoriti i adekvatne sistemske pretopostavke, a osnovi principi za to sadržani su u Strategiji razvoja kulture u Republici Srpskoj.

Đakovićeva kaže da su neki od osnovnih ciljeva ovog dokumenta mapiranje kreativnih industrija, stvaranje pogodnog okruženja za film, kontinuirano raspisivanje konkursa za razvoj filma, kao i razvoj prikazivačke djelatnosti sa akcentom na umjetnički film...

Ona je naglasila da filmska industrija u Srpskoj treba da bude jedan od čuvara naše memorije.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović naglasio je značaj stvaranja "Srna filma" i "Kinoteke Republike Srpske" u vrijeme kada je na ovim prostorima srpski narod vodio borbu za slobodu i stvarao institucije kao temelje Republike Srpske.

"'Kinoteka Republike Srpske' nastala je i ostala na Palama, gdje je izrasla u ozbiljnu kinematografsku kuću, zahvaljujući entuzijazmu, znanju i patriotizmu njenih osnivača i filmskih radnika", istakao je Jugović.

On se s dužnim pijetetom prisjetio svih vrijednih i hrabrih ljudi koji su postavili temelje kinematografije u Srpskoj.

Direktor "Kinoteke Republike Srpske" Milovan Pandurević predstavio je istorijat "Kinoteke" i njene najznačajnije uspjehe.

"Republika Srpska i sve njene institucije, uključujući i Kinoteku, žrtve su i simboli mučeništva i služenja najvišim duhovnim i kulturnim vrijednostima srpskog naroda", poručio je on.

Pandurević je naglasio da je ova manifestacija dobra prilika za podsjećanje na vrijeme u kojem su zajedno sa Republikom Srpskom nastajale i njene institucije, među kojima je i "Srna film".

On je ppodsjetio da je ovo prvo filmsko preduzeće Republike Srpske, osnovano početkom jula 1992. godine, nakon čega kreće snimanje prvih dokumentarnih filmova, te formiranje filmskog arhiva, današnje Kinoteke Republike Srpske.

Direktor Vojnog filmskog centra "Zastava film" Beograd potpukovnik Goran Ikonić i upravnik Arhiva jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović zahvalili su Kinoteci Republike Srpske na poveljama i naglasili da će dosadšnja plodna, sadržajna i uspješna saradnja ovih institucija biti nastavljena i u budućnosti, sa još većim elanom i stvaralačkim žarom.

Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević čestitao je ovaj vrijedan jubilej Kinoteci Republike Srpske i svim njenim radnicima, izražavajući zadovoljstvo činjenicom da je Republika Srpska prepoznala značaj kinematografskog rada i čuvanja arhivske filmske građe, kao osnovnih zadataka Kinoteke.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa učestvovala je Zorana Guja sa svojim etno-orkestrom, a u foajeu Kulturnog centra upriličena je izložba fotografija filmske opreme, kao i nekoliko raritenih filmskih kamera u vlasništvu Kinoteke Republike Srpske.

Poseban dio ove manifestacije biće posvećen sjećanju na filmskog reditelja Miodraga Taranu, idejnog osnivača i prvog direktora "Srna filma", i taj program će biti održan sutra u 19.00 časova.

U okviru zvaničnog programa biće prikazan prvi dokumentarni film "LJeto sam proveo", snimljen u produkciji "Srna filma" 1992. godine, koji potpisuju Zoran Maslić i Miodrag Tarana, kao i Taranini dokumentarci iz predratnog perioda "Nebeska berba" /1991/ i "Djevojčica iz prošlog vijeka" /1986/, oba u produkciji sarajevskog "Foruma" i tadašnje TV Sarajevo.

U istoriji kinematografije Republike Srpske dokumentarni film "LJeto sam proveo" ostaće zabilježen ne samo kao prvi dokumentarac Republike Srpske, nego i kao prvi nagrađeni film, a nagrada za najbolji film u video selekciji na 40. Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu 1993. godine biće ujedno i prva nagrada u oblasti kulture dodijeljena autorima iz Republike Srpske.

Za sutra u 20.00 časova planirana je retrospektiva dokumentarnih filmova "Srna filma", a biće prikazani dokumentarci "Moj Milane" /1995/ Duška Anđića, "Suvenir" /1998/ Milovana Pandurevića, "Bukvar bukvica" /2001/ Milenka Jovanovića, "Povratak južnim planinama" /1997/ Slavka Milanovića i "Život" /2000/ Dragana Elčića.

Trodnevni program završava se u subotu, 16. septembra projekcijom filma Srđe Penezića "Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato", sa Slavkom Štimcem u naslovnoj ulozi.

U filmu igraju i Hana Selimović, Bogdan Diklić, Mirjana Joković, Renata Ulmanski, Miodrag Mrgud Radovanović, te prvi put na filmu Helena Jakovljević i drugi. Film je snimljen 2016. godine u produkciji "Logos filma",koji je svjetsku premijeru imao na festivalu u Montrealu u avgustu, a beogradsku u "Sava centru" u novembru prošle godine.

Projekciji filma na Palama, u okviru manifestacije "Dani Kinoteke Republike Srpske", koja će ujedno biti i premijerno prikazivanje filma u Srpskoj, prisustvovaće i dio autorske ekipe scenarista i reditelj Srđa Penezić, nosilac glavne uloge Slavko Štimac i producent filma Vesna Golubović.

Generalni pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije