Film i serije

Tehnologija čuva mladost velikanima Holivuda

Tehnologija čuva mladost velikanima Holivuda
Foto: Ilustracija | Tehnologija čuvamladost velikanima Holivuda

Koliko je star Semjuel Li Džekson? Koliko je star Majkl Daglas? Koliko je star Arnold Švarceneger? Kada gledaoci prate njihove filmove danas nemoguće je odrediti koliko godina imaju ovi velikani Holivuda.

Sva tri glumca su u posljednje vrijeme podvrgnuta procesu digitalnog podmlađivanja u filmovima "Kapetan Amerika", "Osvetnici: Završnica" i "Terminator: Mračna sudbina".

Tehnologija koja čini da glumci na velikom platnu izgledaju tako mladoliko je toliko realna i vjerodostojna da stvari postaju zbunjujuće za prosječnog gledaoca.

"Kada gledam Semjuela Džeksona u 'Kapetanu Marvelu', gdje ima 30 godina, moram se zapitati: 'Čekaj... Znam da on izgleda dobro, ali ne toliko dobro'", glasio je jedan od komentara na društvenim mrežama nakon premijere ovog filma.

Digitalno podmlađivanje je odličan alat, i tvorci filmova vole da se njime zabavljaju. Ostvarenje Anga Lija "Blizanac" donosi borbu ostarjelog i sijedog Vila Smita protiv svoje mlađe verzije. Čak i stari velikan poput Martina Skorsezea je koristio ovaj trik u svom posljednjem ostvarenju "Irac".

Sudeći po njegovim izjavama, sama tehnologija nije još dovoljno napredna, a zbog malih nedostataka koje ima ova aplikacija on je morao da odgodi svoj film u kojem je trebalo da podmladi glumce Ala Paćina, Roberta Denira i Džoa Pešija. Po njegovim riječima, tehnologija jednostavno nije još dovoljno dobra.

Poznavajući ove glumce cijeli njihov život, Skorseze nije bio ubijeđen u njihove mlađe digitalne verzije.

"Da li ova tehnologija mijenja oči? Ako je tako, šta je onda s očima koje sam poznavao?", glasio je komentar slavnog režisera.

Kada se stvari stave na stranu, ova tehnologija se koristi sve češće u novim filmovima, pa se onda nameće pitanje da li ona čini filmove boljima. Možda će ona navesti glumce da ostanu pri "mlađim" verzijama sebe u svim filmovima, a ne samo u scenama sjećanja. Postoji bojazan da će ova tehnologija zaustaviti mlade zvijezde u usponu jer će njihove poslove dobijati stari glumci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije