Film i serije

Tri godine bez Nebojše Glogovca

Tri godine bez Nebojše Glogovca
Foto: Wikimedia Commons / Ilustracija | Tri godine bez Nebojše Glogovca

BEOGRAD - Tri godine od preranog odlaska vodećeg srpskog glumca njegove generacije, legendarnog Nebojše Glogovca, navršava se danas, a ovim povodom u izdanju "Vukotić medije" iz Beograda objavljena je knjiga "Glogi".

Riječ je o zbirci autorskih tekstova koje su popularnom glumcu u čast pisali njegove kolege i prijatelji: Vojin Ćetković, Nataša Ninković, Anica Dobra, Žarko Laušević, Rade Šerbedžija, Nikola Đuričko, Nikola Pejaković, reditelji Vida Ognjenović, Paolo Mađeli, Јagoš Marković, Aleksandar Popovski.

Takođe, tu su i svjedočenja ljudi koji nisu s njim dijelili scenu, nego privatni život, stoga knjiga i nosi podnaslov "Kako je živeo, voleo i plakao Nebojša Glogovac".

"Svjedočenja najbližih otkrivaju nepoznate detalje iz života ovog velikana: kako je kao momak radio u prodavnici muzičkih uređaja, šta mu se sve dešavalo dok je stopirao od Pančeva do Beograda, zašto mu se na prijemnom ispitu na Akademiji dramskih umjetnosti tresla noga i kako su sve velike uloge i najveći reditelji poslije toga tražili i jurili baš njega", stoji u opisu knjige na sajtu izdavača.

Ovdje su, piše dalje, prvi put objavljene pjesme koje je pisao za svoju dušu.

"U najljepšem maniru sudaraju se ispovijesti mladih glumaca, koji su ga doživljavali kao ćaleta, i bardova jugoslovenske scene, koji nikada ne mogu da zaborave trenutke provedene s njim, i na sceni i u kafani. Sudar generacija, koje je samo Glogi umio da objedini. Zašto je odbio Anđelinu Džoli, a prihvatio da bude Draža Mihailović, šta mu je značila Crvena zvezda i koje su ga strasti, pored motora, tavli i kuvanja, još opsjedale", javlja izdavač.

Ljubitelji lika i djela ovog glumca u pomenutoj knjizi čitaće o inspiraciji i radovanju svakodnevnim trenucima, ali i o momentima kada je život Nebojši Glogovcu dodijelio ulogu da se suoči sa smrću. Knjigu je priredio Aleksandar Đuričić, poznat i po naslovu "Posle fajronta" o Pavlu Vuisiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije