Film i serije

Pratite nas na Google news

Tri srpska filma nagrađena na festivalu u Los Anđelesu

Tri srpska filma nagrađena na festivalu u Los Anđelesu
Foto: Screenshot/You Tube | Tri srpska filma nagrađena na festivalu u Los Anđelesu
Tanjug

LOS ANÐELES - Filmovi Maje Novaković, Igora Chorića i Ivane Todorović nagrađeni su na upravo završenom, onlajn održanom 15. Festivalu filmova jugoistočne Evrope (SEE Film Festival) u Los Anđelesu.

Kako prenosi seebiz, dokumentarac Maje Novaković "A sad se spušta veče" proglašen je najboljim u kategoriji kratkog dokumentarnog filma.

Njen film prikazuje život dvije bake koje žive izolovano u brdima istočne Bosne. Priroda je entitet sa kojim bake "pričaju", osluškuju ga i poštuju.

Film ističe nematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda, grada i oluje, navodi se u opisu ostvarenja. Prikazuje se jednostavnost i čistota njihovog života kao i mukotrpan rad. U svakodnevnim poslovima koje obavljaju razotkriva se i oživljava uzvišenost i tegoba tih aktivnosti. Radnja filma je svakodnevica ili žanr-scene života na selu, koje prikazuju brižnost i bliskost baka, kako u njihovim uzajamnim odnosima, tako i u odnosu prema prirodi, navedeno je u saopštenju Filmskog centra Srbije.

Film "Prolaz" (Pasage) Igora Chorića, nagrađen kao najbolji u selekciji kratkometražnog animiranog ostvarenja, nastao je pod okriljem studija "Artrake", a sinopsis u jednoj rečenici glasi: "Mali dječak se suprostavlja neprijatelju totemom koji je sam sagradio od ostataka svog plemena".

A u kategoriji kratkog igranog filma specijano priznanje (honorable mention) osvojila je Ivana Todorovic za film "Kada sam kod kuće".

Film govori o Mariji, koja se nakon nekoliko godina života u inostranstvu vraća u porodični dom da bi se suočila sa traumom iz djetinjstva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije