Film i serije

Trkulja: Kroz objektiv kamere gledam u budućnost

Trkulja: Kroz objektiv kamere gledam u budućnost
Foto: N.N. | Trkulja: Kroz objektiv kamere gledam u budućnost

BANJALUKA - Mladi Banjalučanin Aleksa Trkulja svojim neizmjernim talentom i oštrim okom za fotografiju i kameru još kao srednjoškolac je odabrao svoje životno zanimanje, a njegov dar prepoznat je i na brojnim festivalima i takmičenjima širom Evrope.

Njegov prvi kratkometražni film pod nazivom "Kliker" nastao je još kao ideja u srednjoj školi, a naišao je na neočekivani uspjeh na festivalima u Londonu i na Siciliji. Kako kaže, njegova najveća podrška je porodica, ali i profesori Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, čiji je student.

"Moje interesovanje za svijet kamere i filma pojavilo se negdje tokom srednje škole, kada sam sa kolegama i snimio svoj prvi kratkometražni film. Već tada taj film me je dosta inspirisao da se nastavim baviti tom granom umjetnosti", rekao je Aleksa Trkulja.

On je dodao da je u svijetu kamere i filma kod nas moguće uspjeti, ali samo ako je čovjek spreman na mnogo odricanja i truda. Svoje prve fotografije zabilježio je još u osnovnoj školi, a kada je naišao na pohvale i uspjeh, odlučio je da se više i profesionalnije posveti tom poslu.

"Smatram da je moguće uspjeti, ali je potreban trud i rad te mnogo odvojenog vremena i posvećenosti. Ovo je veoma perspektivno zanimanje, pogotovo u današnje doba, kada se na našim prostorima snima sve više filmova i serija. Više pažnje se posvećuje tome, kako produkciono, tako i sa strane gledalaca prema proizvodima i to me posebno raduje. Kroz objektiv kamere gledam u budućnost", objasnio je Trkulja za "Nezavisne".

Kako kaže, tek nakon upisa na Akademiju umjetnosti, shvatio je pravi smisao fotografije, a već na prvoj godini snimio je jedan dokumentarni film u sklopu "Konrad Adenauer" fondacije.

"Prvi film koji sam snimio u srednjoj školi je već dobro prošao i prikazan je na festivalima na Siciliji i u Londonu. Nakon tog filma uradio sam i jedan film o fotografu Srđanu Vujmiloviću, koji je prikazan na Sarajevo film festivalu i u Njemačkoj u Kotbusu, a takođe je ušao i u uži izbor za 'Jan' nagradu Asocijacije snimatelja BiH, na šta sam posebno ponosan", pojasnio je Trkulja.

Dodao je da mu je trenutno osnovni cilj da završi započeto školovanje na Akademiji umjetnosti, a za budućnost ima velike planove.

"Kada govorim o nekoj bližoj budućnosti, spremam jedan dokumentarni film koji bi trebalo da šaljem na određene festivale, ali sve zavisi od tog finalnog proizvoda kako će na kraju zadovoljiti, prije svega moje kriterijume, pa onda i kriterijume drugih", kazao je Trkulja.

Uzore pronalazi u svojoj branši, a kako kaže, najviše ga privlači rad Miloša Kodema, koji je snimao popularnu domaću seriju "Ubice moga oca" i film "Dara iz Jasenovca".

"Kodemov stil i način rada mi se najviše dopadaju. U budućnosti se definitivno vidim u svijetu filma, a gdje, šta i kako, vidjećemo. Najveća podrška su mi majka Biljana i otac Radenko, kao i ostatak porodice. Na Akademiji nas uče dobri profesori, usmjeravaju nas da što bolje radimo i savladamo gradivo, zadovoljan sam fakultetom koji sam upisao i mislim da će sve ovo da me oblikuje za budućnost", zaključio je Trkulja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije