Film i serije

U Atini predstavljen filmski projekat "Čarape kralja Petra"

U Atini predstavljen filmski projekat "Čarape kralja Petra"
Foto: N.N. | U Atini predstavljen filmski projekat "Čarape kralja Petra"

ATINA - Predstavljanje filmskog projekta "Čarape kralja Petra", u čijem središtu je srpski monarh Petar Prvi Karađorđević, održano je u ambasadi Srbije u Atini.

Osim proslavljenog glumca Lazara Ristovskog koji je producent ostvarenja i koji će u filmu igrati kralja Petra, predstavljanju zanimljivog filmskog projekta sinoć su prisustvovali Dušan Spasojević, ambasador Srbije u Grčkoj, Simeon Comokos, predsednik Grčko-srpske privredne komore i Mihalis Sarandinos, koproducent filma iz Grčke.

Prezentacija je održana pod pokroviteljstvom Grčko-srpske privredne komore sa idejom da se podrži ovako važan filmski projekat, povodom 100 godina pobede saveznika u Velikom ratu.

Ristovski je Tanjugu rekao da su u Atini počele promotivne aktivnosti vezane za filmski projekat "Čarape kralja Petra".

"Nalazimo se u Grčkoj, gde je Srbija, metaforično rečeno, ponovo vaskrsla u jednoj velikoj antičkoj tragediji, koja opisuje povlačenje Srpske vojske i naroda preko albanskih planina do Krfa", kazao je Ristovski.

Slavni glumac je napomenuo da je zadatatak cijele ekipe da napravi umjetničko djelo koje će se zasnivati na svim istorijskim činjenicama.

"Većinski producent projekta je RTS gde će biti emitovana serija u trajanju od 10 epizoda. Dakle, osim filma snimićemo i televizijsku seriju. Ovakva priča je neophodna srpskom narodu za sledeću godinu kada se slavi 100 godina od primirija i pobede u Prvom svetskom ratu. Želja nam je da ovim projektom vratimo nacionalno dostojanstvo, pre svega mladim ljudima u Srbiji, u opštoj globalizaciji koja vlada svetom", kazao je Ristovski.

"Moj zadatak je itekako izazovan. Igraću kralja Petra. Kaži da ličim na njega kada pustim dugačke brkove", kazao je Ristovski, navodeći da će kralja Aleksandra Karađorđevića igrati Miloš Biković.

U centru filmske priče "Čarape kralja Petra" čiju će režiju potpisati Lazarev sin, Petar Ristovski je čovjek, a ne ikona.

Francuski đak, prekaljeni vojnik i ratnik, kralj Petar Karađorđević, stekao iskustvo ratujući u Legiji stranaca u Francusko-pruskom ratu.

Njegov ratnički duh utemeljen je u ličnosti njegovog dede, jednog od najvažnijih srpskih ratnika, srpskog vožda Karađorđa.

Poslije 45 godina u izgnanstvu kralj Petar Karađorđević vraća se u Srbiju.

Od tada je vođen misijom da od Srbije stvori modernu parlamentarnu monarhiju.

Film "Čarape kralja Petra" donosi priču o čovjeku koji je porjeklom, rođenjem i ličnom odlukom prigrlio krst sopstvene sudbine.

Više od 70 glumaca oživjeće istorijske junake epohe.

Osim kralja Petra publika će na velikom platnu vidjeti i Živojina Mišića, genijalnog vojnog stratega, Milunku Savić, ženu heroja, Dragutina Dimitrijevića Apisa, šefa vojne obaveštajne službe, Elfteriosa Vanizelosa, grčkog premijera, Nikolaja II ruskog cara...

Snimanje filma "Čarape kralja Petra" trajaće od marta do sredine jula 2018. godine na lokacijama u Srbiji, Grčkoj i Rusiji.

Scene Cerske bitke biće snimane na Tari, prelazak Srpske vojske preko Albanije na Staroj planini i Kopaoniku...

Premijera filma "Čarape kralja Petra" očekuje se u novembru sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije