Film i serije

U Gradišci premijerno prikazan dokumentarni film "Zaboravljeni zločin u Bravnicama"

U Gradišci premijerno prikazan dokumentarni film "Zaboravljeni zločin u Bravnicama"
Foto: Micro mreža | U Gradišci premijerno prikazan dokumentarni film “Zaboravljeni zločin u Bravnicama”

GRADIŠKA - Sinoć je u prepunoj maloj sali Kulturnog centra Gradiška premijerno prikazan dokumentarni film “Zaboravljeni zločin u Bravnicama”.

Više od 300 gledalaca isprtilo je priču o egzodusu Srba iz Donjeg Vakufa 13. septembra 1995. godine, u kojem je regularna hrvatska vojska pucala na kolonu civila u mjestu Bravnice kod Jajca, gdje je ubila 56 civila, od čega osmoro djece mlađe od 15 godina. Prilikom napada ranjeno je 24 civila, dok su svi oni odvedeni u logor u Livno.

Ovaj potresan film podsjetio je na zaboravljeni zločin u Bravnicama, za koji nikada niko nije odgovarao i koji je i dalje u predistražnom postupku.

Producent filma, Bojan Trgić, je istakao da bi ovaj film trebao ukazati na jedan od najvećih zločina u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a koji je bio gotovo zaboravljen.

“Sam film govori o stradanju srpskog naroda iz Donjeg Vakufa, koji je granatiran prilikom povlačenja u kolonama u Bravnicama na današnji dan 1995. godine. Činjenica je da za ovaj zločin u kojem je ubijeno osmoro djece mlađe od 15 godina nikada niko nije odgovarao, a sam zločin je bio gotovo zaboravljen. Naš je plan da u narednom periodu idemo ka izgradnji spomen kompleksa stradalima u Bravnicama i to upravo na mjestu gdje se desilo granatiranje ali i da izvršimo pritisak na institucije da se kazne odgovorni za ovaj zločin.”

Trgić je dodao i to da su održali parastos poginulima u Bravnicama nekoliko časova prije prikazivanja filma.

Dok za odgovorne nema kazni, preživjeli žive s patnjom, traumama i teškom posljedicama ovog zločina. Među njima je i Marinko Zeljko, koji je u pomenutom zločinu tada kao osmogodišnji dječak teško ranjen, prenosi "Micro Mreža".

"Ja sam bio s majkom, sestrama i bratom u zaprežnim kolima, gdje smo se u koloni kretali iz Donjeg Vakufa prema Banjaluci. U Bravnicama kod Jajca je odjednom krenula rafalna paljba po nama gdje smo sestra i ja teško ranjeni. Od tada do danas sam nekoliko puta svjedočio i pričao ovu priču sudovima i tužilaštvima ali sudskog epiloga nema."

Kompletnu produkciju filma uradio je portal "Micro mreža" uz podršku udruženja "Porodica" i drugih donatora. Plan je da film bude prikazan u svim većim gradovima širom BiH i Srbije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije