Film i serije

U Jazavcu prikazani nagrađeni studentski filmovi

U Jazavcu prikazani nagrađeni studentski filmovi
Foto: N.N. | U Jazavcu prikazani nagrađeni studentski filmovi

BANJALUKA - Tri nagrađena filma studenata Akademije umjetnosti banjalučkog Univerziteta premijerno su prikazani sinoć u pozorištu "Jazavac" u Banjaluci.

Prikazani su filmovi "Kuća ima rogove" u režiji Stefana Tomića, "Atanasija" u režiji Boška Krljaša i "Kad jutro svane" u režiji Karmen Obrdalj.

Filmovi su nagrađeni na konkursu za prošlu godinu koji je realizovan u saradnji Kinoteke Republike Srpske i Akademije, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture.

Premijeri je prisustvovala pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković, koja je navela da je resorno ministarstvo, s ciljem postizanja visokog kvaliteta umjetničke produkcije i profesionalizacije, iniciralo saradnju između Kinoteke, kao ustanove kulture, i Akademije umjetnosti, kao visokoškolske obrazovne institucije, da bi se pružila institucionalna podrška talentovanim studentima.

"S obzirom na to da je kinematografija Srpske još u povoju, a da je naš najveći potencijal mlad i školovan kadar kojem treba pružiti priliku za afirmaciju, ovaj projekat je značajan iz više razloga", istakla je Đakovićeva.

Ona je rekla da je studentima prvenstveno pružena mogućnost da prođu kroz sve faze stvaranja filma - pisanje scenarija, njegova prezentacija u zakazanom terminu pred "producentima", koji su u ovom slučaju komisija sastavljena od stručnjaka iz oblasti filma i da na taj način steknu dragocjeno iskustvo.

Đakovićeva je i zahvalila Kinoteci i Akademiji umjetnosti za saradnju i spremnosti da aktivno učestvuju u realizaciji ovakvog projekta, jer bez njih to ne bi bilo moguće.

Ona je podsjetila da je Ministarstvo za ove filmove obezbijedilo i određene nagrade.

"Iskreno se nadam da će filmovi imati i festivalski uspjeh, jer su upravo oni prilika za afirmaciju ovih mladih talenata i predstavljanje njihovog rada široj javnosti", rekla je Đakovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije