Film i serije

U Trebinju "Veče ruskog filma": Sjećanje na stradanja, ali i pobjede

U Trebinju "Veče ruskog filma": Sjećanje na stradanja, ali i pobjede
Foto: N.N. | U Trebinju "Veče ruskog filma": Sjećanje na stradanja, ali i pobjede

TREBINJE - Dvodnevni program "Veče ruskog filma i poezije", u organizaciji Književnog udruženja "Susret", započeo je u utorak veče u bioskopu Kulturnog centra u Trebinju, gdje je održan poetsko-muzički program i prikazan film "Ržev", ratni spektakl reditelja Igora Kopilova iz 2019. godine, o Rževskoj bici, "Verdenu" Drugog svjetskog rata.

Predsjednica trebinjskog Književnog udruženja "Susret" Milana Babić kazala je da je ovo treći program koji ovo društvo organizuje u ime prijateljstva dva naroda, zamišljen kao veče srpskog i ruskog sjećanja na borbe, stradanja, žrtvu, iskustva logora, ali i pobjede, a ove godine posvećen je 80. godišnjici njemačkog napada na Sovjetski Savez.

Posebno je pohvalila mlade recitatore Književnog udruženja "Susret", koji su na ovu temu  pripremili prigodan poetsko-muzički kolaž na ruskom i srpskom jeziku, a čime su, kako je istakla, pokazali opredjeljenje za kulturu sjećanja umjesto za kulturu šunda, koja se nudi svuda oko nas.

"Nadam se da će ove večeri postati tradicija, da ćemo svake godine uspjeti da iznesemo po jednu temu, jer toliko ima srpsko-ruskih tema da je to jedna beskrajna priča koje će da traje do kraja vremena", kazala je Babićeva.

Drugo veče je posvećeno sjećanju na shiigumaniju Mariju Dohtorovu, a u bioskopu Kulturnog centra Trebinje sinoć je trebalo da bude prikazan film "General Kornilov".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije