Film i serije

U borbi za "Zlatnu palmu" Skorseze, Tarantino, Louč, Lungin, Anderson

U borbi za "Zlatnu palmu" Skorseze, Tarantino, Louč, Lungin, Anderson
Foto: Ilustracija | U borbi za "Zlatnu palmu" Skorseze, Tarantino, Louč, Lungin, Anderson

Mjesec dana prije objavljivanja liste filmova koji će se boriti za "Zlatnu palmu" u Kanu, kao i lista za propratne programe, filmski portali najavljuju povratak Kventina Tarantina i Kena Louča na najugledniju svjetsku kinematografsku smotru.

Novi Tarantinov film "Bilo jednom u Holivudu", koji obuhvata period sektaških zločina Čarlsa Mensona i njegovih sljedbenika, nalazi se u postprodukcijskoj fazi i mogao bi da se pojavi u Kanu u maju.

Drugi kanski laureat Ken Louč ima novi film "Žao nam je, nedostajete nam", koji se bavi socijalnom slikom britanskog i evropskog društva.

Među potencijalnim učesnicima ovogodišnje kanske smotre pominje se i novo ostvarenje jednog od najvećih američkih filmskih autora Martina Skorsezea "Irac".

Potencijalni kandidati za "Zlatnu palmu" mogli bi biti i naučnofantastično ostvarenje Džejmsa Greja "Ad astra", sa Bredom Pitom u glavnoj ulozi, te horor "Lajthaus" Roberta Egersa.

Jedan od aduta ovogodišnjeg Kana mogao bi biti i povratak Terensa Malika, takođe kanskog laureata, sa ostvarenjem "Redegund", pričom koja zalazi u Drugi svjetski rat.

Jedan od najočekivanih filmova je svakako ostvarenje Armanda Lanučija "Lična istorija Dejvida Koperfilda" sa Tildom Svintom i Hju Lorijem u glavnim ulogama, dok bi u Kanu mogla da se nađe i Francuskinja Rebeka Zlotovski sa filmom "Laka djevojka".

Posebnu pažnju izaziva novi film kultnog švedskog autora Roja Andersona "O beskonačnosti", koji je završen i mogao bi se naći u trci za "Zlatnu palmu".

Kada su ruski autori u pitanju, fimski portali smatraju da bi u Kan mogao stići Pavel Lungin sa filmom "Napuštajući Avganistan", o odlasku sovjetskih vojnika iz te zemlje devedesetih godina prošlog vijeka.

Među kandidatima je i nezaobilazni Pedro Almodovar sa filmom "Bol i Slava", u kome igra Antonio Banderas.

Japanac Kijoši Kurosava sa ostvarenjem "Do kraja Istoka" takođe se pominje kao jedan od mogućih učesnika ovogodišnje kanske smotre.

Kanski festival biće održan od 14. do 25. maja, a predsjednik glavnog takmičarskog žirija je Alehandro Gonsales Injaritu, jedan od najrelevantnijih režisera današnjice.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije