Film i serije

U pripremi TV serija "Sto godina samoće"

U pripremi TV serija "Sto godina samoće"
Foto: N.N. | U pripremi TV serija "Sto godina samoće"
Tanjug

Američki TV studio Netfliks saopštio je da se priprema da snimi seriju prema romanu "Sto godina samoće" nobelovca Gabrijela Garsije Makesa

Jedan od vodećih američkih televizijskih studija za produkciju televizijskih programa: serija, dokumentarnih i igranih filmova uspio je da dobije autorska prava da adaptira roman koji je najviše proslavio Makresa i najviše je doprinio da dobije nobelovu nagadu za književnost.

Ovo je prva ekranizacija ovog romana objavljenog 1967. godine, a autorovi sinovi Rodrigo i Gonzalo Garsija Barka biće izvršni producenti projekta saopštio je Rodrigo Garsija u jednom intervjuu "Njujork tajmsu"

Roman se bavi životima žitelja fiktivnog gradića Makondo u Markesovoj rodnoj Kolumbiji, a prije svega članovima porodice Buendija čiji je rodonačelnik osnovao grad.

Roman je donio slavu autoru i postao globalni hit, a Markesa je stavio na čelo magičnog realizma kome se priključila armija latinoameričkih pisaca tokom šezdesetih i sedamdesetih godina 20 veka.

Roman "Sto godina samoće" bio je preveden na 46 jezika i prodat je u više od 50 miliona primeraka.

Markesovi naslednici su ispričali da je njihov otac odbijao brojne ponude da se roman ekranizuje jer je sumnjao da će roman biti pogodan da se prenese na fiolm. Pisac koji je preminuo 2014. godine insistirao da glumci govore španski, što je u startu odbilo mnoge producente.

Prema riječima Fransiska Ramosa, potpredsjednika Netfliksa zaduženog za originalne španske filmove, njegovi prethodni pokušaji da dobije autorska prava od Marksea bili su neuspješni, a vjeruje da su njegiovi sinovi promenili mišljenje nakon što su vidjeli seriju "Narkos" i film "Rim" koji je osvojio Oskara i pokazao da Netflix "može da snimi seriju na španskom jeziku koji će zadovoljiti svjetske standarde".

Ramoos je kazao da će film biti sniman u Kolumbiji, ali još nisu odabrani glumci, niti pisci scenarija. Zna se da će serija biit veoma magična i veoma značajna za Kolumbiju i Latinsku Ameriku jer roman je univerzalan.

Makes je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1982. "za romane i priče u kojima se fantastično skladno spaja sa realnim u svetu koji je bogat imaginacijom, u kojoj se vide konflikti i život na tom (latinoameričkom) kontinentu".

Do sada je ekranizovan samo jedan Markesov roman "Ljubav u vrijeme kolere" koji je 2007. snimio Majk Njuvel.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije