Film i serije

U susret "Oscarima": Filmovi nominovani za prestižnu nagradu u Meeting Pointu

U susret "Oscarima": Filmovi nominovani za prestižnu nagradu u Meeting Pointu
Foto: Ustupljena fotografija | U susret "Oscarima": Filmovi nominovani za prestižnu nagradu u Meeting Pointu

SARAJEVO - Kraj ovog mjeseca repertoar kina Meeting Point u znaku je filmova nominovanih za nagradu američke Akademija filmske umjetnosti i nauke - "Oscar".

Kako je saopšteno iz Meeting Pointa, do 31. januara u terminima u 17.30 i u 20.30  publika može pogledati filmove: "Oppenheimer" Kristofera Nolana koji ima 13 nominacija za "Oscara", "Uboga stvorenja" Jorgosa Lantimosa s 11 nominacija, "Ubistva pod cvjetnim mjesecom" Martina Skorsezea s 10 nominacija, "Barbie" Grete Gervig s osam nominacija, "Anatomija pada" Žastin Trije s pet nominacija, "Napoleon" Ridlija Skota s tri nomincije i "Prošli životi" Selin Song koji ima dvije nominacije.

"Prošli životi" Selin Song osvojio je dvije nominacija - za najbolji film i za originalni scenario.

"Film o preispitivanju životnih izbora i razmišljanju o životima koje smo možda mogli živjeti da smo negdje u prošlosti pošli drugim putem… Opisivan kao spoj 'Prije svitanja' i 'Raspoloženi za ljubav', ovaj melankolični romantični prvijenac kanadsko-korejske autorice Selin Song nije prestao oduševljavati publiku i kritiku od svoje premijere na 'Sundanceu'", stoji u saopštenju Meeting Pointa uz napomenu da je film na repertoaru 24. januara u 17.30, 27. januara u 20.30 i 30. januara u 17.30.

Najveći broj nominacija za nagradu "Oscar" dobio je biografski film "Oppenheimer" u režiji Kristofera Nolana.

Biografski film o Robertu Openhajmeru, naučniku koji je stvorio atomsku bombu, dobio je čak 13 nominacija za zlatni kipić, uključujući one najvažnije - za najbolji film, režiju, adaptirani scenario, glavnu mušku ulogu, sporednu mušku i sporednu žensku ulogu.

U kinu Meeting Point na rasporedu je 24. januara u 20.30, 28. janaura u 17.30 i 31. januara u 20.30.

"Barbie", koja je uz film "Oppenheimer" obilježila proteklu godinu i dominirala kino-blagajnama, osvojila je osam nominacija. Ostvarenje u kojem je ulogu najpoznatije lutke preuzela Margo Robi, a njenu bolju polovinu Kena glumi Rajan Gosling, na radporedu je 25. januara u 17.30 i 28. januara u 20.30.

"Anatomija pada" ima pet nominacija - za najbolji film, režiju, najbolju glumicu, originalni scenario i montažu.

"Pobjednik filmskog festivala u Kanu 2023. godine, a onda i osvajač brojnih drugih nagrada uključujući čak šest nagrada Evropske filmske Akademije među kojima i za najbolji film, režiju, glavnu glumicu i scenario, ovaj je film priča o ženi osumnjičenoj za ubistvo supruga i njihovom slijepom sinu koji se, kao jedini svjedok događaja, nalazi usred moralne dielme", poručuju iz Meeting Point i dodaju da je film na repertoaru 25. januara u 20.30 i 29. januara u 17.30.

Film "Uboga stvorenja" nominovan je u 11 kategorija od kojih i u kategoriji za najbolji film godine, najbolju režiju i najbolju glumicu, te za najbolju sporednu mušku ulogu.

Film je na rasporedu 26. januara u 17.30, 29. januara u 20.30 i 31. januara u 17.30.

Redatelju Martinu Skorsezeu ovo je 10. nominacija za režiju, a njegov film "Ubistva pod cvjetnim mjesecom" koji je na programu 26. januara u 20.30, (nominovan između ostalog za najbolji film i adaptirani scenario) zaradio je ukupno 10 nominacija.

Istorijski spektakl "Napoleon" ima tri nominacije - za kostimografiju, produkciju i vizuelne efekte, a prikazuje uspon i vladavinu jednog od najpoznatijih francuskih vođa svih vremena, Napoleona Bonaparte.

U kinu Meeting Pointz na repertoaru je 27. januara u 17.30 i 30. januara u 20.30.

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 8 KM, za studente i penzionere 5 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije