Film i serije

U utorak "filmoteka" posvećena Mileni Dravić

U utorak "filmoteka" posvećena Mileni Dravić
Foto: N.N. | U utorak "filmoteka" posvećena Mileni Dravić

PALE - Kinoteka Republike Srpske organizuje dvodnevni program u znak sjećanja na nedavno preminulu divu srpskog i jugoslovenskog glumišta Milenu Dravić.

U utorak, 4. decembra, planirana je projekcija filma Miloša Radovića pod nazivom "Mali film o velikoj Mileni", kao i predstavljanje monografije o Mileni Dravić, u izdanju Udruženja dramskih umjetnika Srbije.

U programu učestvuju Tatjana NJežić, autor monografije o Mileni Dravić, kao i upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović.

Za srijedu, 5. decembra, biće prikazan film Dušana Makavejeva "VR Misterije organizma" iz 1971. godine, sa Milenom Dravić u jednoj od glavnih uloga, saopšteno je iz Kinoteke Srpske.

U filmu igraju i Ivica Vidović, Jagoda Kaloper, Zoran Radmilović, Miodrag Andrić i drugi.

"Filmoteka" posvećena Mileni Dravić biće održana u amfiteatru Ekonomskog fakulteta Pale sa početkom u 19.00 časova. Ulaz za sve projekcije je slobodan.

Milena Dravić bila je jedna od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih filmskih, televizijskih i pozorišnih glumica. Često je nazivana najvećom jugoslovenskom filmskom divom. Rođena je 1940. godine u Beogradu na Dorćolu.

Glumila je u više od 100 filmskih ostvarenja, a široku popularnost i prvu "Zlatnu arenu" u Puli dobila je 1962. godine za ulogu u filmu "Prekobrojna" Branka Bauera.

Velike uloge ostvarila je i u filmovima "Jutro", "Kozara", "Bitka na Neretvi", "LJubavni život Budimira Trajkovića", "Rad na određeno vreme", "Moj tata na određeno vreme", "Sekula se opet ženi", "Nije lako sa muškarcima" i "Zona Zamfirova".

Milena Dravić preminula je 14. oktobra ove godine u Beogradu u 78.godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije