Film i serije

UNESCO podržao studiju Sarajevo Film Festivala

UNESCO podržao studiju Sarajevo Film Festivala
Foto: N.N. | UNESCO podržao studiju Sarajevo Film Festivala
Fena

Sarajevo Film Festival dobio je podršku UNESCO-a za provođenje studije o kulturnom, ekonomskom i društvenom uticaju Festivala na Sarajevo i BiH.

Studija će biti provedena u saradnji s međunarodnom konsultantskom kompanijom "Olsberg SPI", specijalizovanom u području kreativnih industrija. Olsberg SPI od 2015. vrši mjerenja uticaja Sarajevo Film Festivala, što će omogućiti izradu duboke longitudinalne analize prema UNESCO smjernicama za procjenu uticaja Festivala.

Rukovodilac industrijskog odjeljenja Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović izjavio je da je to, nakon što je UNESCO na svoju listu kreativnih gradova uvrstio Sarajevo kao grad filma a Kanton Sarajevo najavio nove finansijske inicijative za podršku filmskoj i TV produkciji, pravi trenutak za provođenje jedne takve studije.

"Nadamo se da će studija omogućiti stručni uvid u mogućnosti izmjene kulturne politike grada i Kantona radi oživljavanja cjelokupnog sektora filmske i TV produkcije u Sarajevu", rekao je Marjanović.

Međunarodni fond za kulturnu raznolikost UNESCO-a podržava implementaciju UNESCO Konvencije o zaštiti i promociji različitosti kulturnih izraza iz 2005. tako što doprinosi razvoju dinamičnog kulturnog sektora u zemljama u razvoju.

Rezultati studije će biti predstavljeni tokom narednog Sarajevo Film Festivala 2020, saopšteno je iz SFF-a.

  (FENA) M.L.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije