Film i serije

Festival "Uhvati film Banjaluka" od 20. do 22. oktobra

Festival "Uhvati film Banjaluka" od 20. do 22. oktobra
Foto: N.N. | Festival "Uhvati film Banjaluka" od 20. do 22. oktobra

BANJALUKA - Svečano otvaranje 11. izdanja festivala "Uhvati film Banjaluka" biće upriličeno u Domu omladine 20. oktobra tekuće godine s početkom u 18.30, dok će naredna dva dana, 21. i 22. oktobra, koliko će festival trajati, projekcije filmova biti održavane na istoj lokaciji.

Kako su saopštili organizatori, "Uhvati film Banjaluka" festival se održava uz podršku grada Banjaluka koji putem kalendara kulturnih manifestacija podržava festival.

"Za vrijeme trajanja konkursa za dostavljanje filmova na ovogodišnji 'Uhvati film' festival pristiglo je ukupno 347 kratkometražnih filmova iz svih krajeva svijeta. U okviru filmskog programa na festivalu u Banjaluci u periodu od 20. do 22. oktobra premijerno će biti prikazano 27 filmova. Filmovi su visokog umjetničkog kvaliteta. Igrani su, animirani i dokumentarni", saopštili su organizatori.

Zajedničko svim filmovima, saopšteno je dalje, jeste da imaju moć, da pruže drugi uvid u stvarnost, ruše stereotipe i predrasude pružajući drugačiji pogled na svijet.

"Invalidnost ne prikazuju kao bolest, već različitost, osobe s invaliditetom kao osobe, a društvene prepreke kao izazove koje svi treba da rušimo. Ovi filmovi filmskim pristupom o invalidnosti otvaraju tabu teme i mijenjaju perspektive te svaki od njih prikazuje odnos prema invaliditetu u različitim društvima", javljaju iz organizacije festivala.

Prateći program festivala, kako je rečeno, biće panel-diskusije na teme "Aktivizmom do promjena" (moderatorka Biljana Kovač) i "Vidi li film mene ili samo moj invaliditet?" (moderatorka Jovana Džever), sa gostima iz svijeta filma, kulture, umjetnosti.

"U revijalnom dijelu filmskog programa posjetioci će imati priliku da pogledaju filmove 'Točak snova' autora Ognjena i Milana Bogdanovića, i film 'S one strane duge' autorke Milane Majar. Za vrijeme trodnevnog trajanja 'Uhvati film' festivala ulaz će biti besplatan. Cilj festivala je da se kroz filmsku umjetnost doprinese smanjenju socijalne distance prema osobama s invaliditetom promovišući sve naše potencijale i mogućnosti", obrazlažu organizatori.

Bitni segmenti festivala, podvlače iz organizacije, jesu i rad na povećanju kulturne participacije osoba s invaliditetom, afirmacija umjetničkog stvaralaštva i stručnosti u relevantnim oblastima osoba s invaliditetom, kao i uticaj na medije radi adekvatnijeg i politički korektnijeg praćenja aktivnosti i dešavanja u kojima osobe s invaliditetom učestvuju.

"Organizatori zahvaljuju svima onima koji su video-porukama pozvali javnost da posjete ovogodišnji festival, a među njima su ličnosti iz javnog života kao što su umjetnici, novinari, književnici, muzičari i drugi. Video-poruke se nalaze na Instagram i Facebook stranici 'Uhvati film Banjaluka' festivala. Isto tako, organizatori zahvaljuju svim pisanim i elektronskim medijima, koji iz godine u godinu upoznaju javnost s ovim festivalom, i organizacionom timu festivala koji godinama s velikom predanošću radi na njegovoj pripremi i realizaciji", javili su organizatori festivala.

Projekat je dio regionalne mreže Filmski festival "Uhvati film" koji realizuju partnerske organizacije iz regiona: KAO "Parnas" (Novi Sad), Udruga "Spirit" (Rijeka), HO "Partner" (Banjaluka) i NVU "Art 365" (Podgoricа).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije