Film i serije

Uloge koje (ni)je trebalo odbiti

Uloge koje (ni)je trebalo odbiti
Foto: Ilustracija | Uloge koje (ni)je trebalo odbiti

Malo stvari može da tako spasi ili upropasti film kao dobar ili loš kasting. I malo je velikih glumaca današnjice koje šira javnost ne povezuje sa jednom legendarnom ulogom, koja ih je vinula u zvijezde i postala trejdmark njihove karijere i njih samih.

Ali, šta bi bilo da su te uloge otišle drugim glumcima? Da li možemo predvidjeti kako bi tekle karijere danas proslavljenih ili da li bi neki od najpopularnijih filmova bili podjednako uspješni?

Vjerovatno ne, ali je svakako zabavno pokušati, jer su kasting direktori holivudskih blokbastera umalo donosili sasvim drugačije odluke.

Vil Smit kao Neo u "Matriksu":

Kianu Rivs je bio zvijezda i prije "Matriksa", ali ga je jedan od najvećih SF filmova svih vremena učinio ikonom naučne fantastike. Međutim, ta titula mu je umalo izmakla zbog Vila Smita, kojem je najprije ponuđena uloga Nea. Ipak, Smit je ponudu odbio, jer nije vidio perspektivu u tom projektu, vjerujući da će "Matriks" biti teško prodati studijima. U to vrijeme, on je već svakako bio izgradio svoje ime u SF žanru, zahvaljujući naslovima poput "Dana nezavisnosti" i "Ljudi u crnom", pa mu "Matriks" i nije bio neophodan.

Al Paćino trebalo da igra u "Zgodnoj ženi":

Pomalo nevjerovatno za današnje uslove, ali jedan od najvećih problema snimanja "Zgodne žene" bio je izbor glumaca, dobrim dijelom zato što su mnogi kandidati odbijali uloge zbog "škakljivosti" radnje. Za glavnu mušku ulogu su razmatrani Kristofer Riv, Danijel DejLuis i Denzel Vošington, dok je Al Paćino čak odrađivao i probe, prije nego što je odlučio da ipak odbije ulogu i na kraju je preda Ričardu Giru.

Još zanimljiviji je bio izbor ženske uloge, jer glumice kao što su Moli Ringvold, Meg Rajan, Dajen Lejn, Mišel Fajfer i Deril Hana nisu željele da igraju zbog "tona" filma, dok su druge poput Vinone Rajder i Dženifer Koneli odbijane, najčešće zbog mladosti. Na kraju je rola pripala poluanonimnoj 21godišnjakinji Džuliji Roberts, a za time danas vjerovatno najviše žali Ringvoldova, koja, za razliku od svih pomenutih, nikada nije uspjela da dođe do uloge barem slične veličine.

Džon Travolta kao Forest Gamp:

Iako je nakon što je film snimljen Džon Travolta priznao da je napravio veliku grešku, već je bilo isuviše kasno. Naime, njemu je prvobitno ponuđena uloga Foresta Gampa, ali ju je odbio. Tom Henks je, nakon njegove odbijenice, trčao, trčao i dotrčao do svog "Oscara", pobijedivši i Bila Marija i Čevija Čejsa (Chevy Chase), koji su, kažu, takođe bili opcije. No, iste te godine Travolta se vratio na filmski plesni podijum kao Vinsent Vega i zaplesao sa Umom Turman u "Briljantinu", pa bi bilo zaista previše da je i Foresta uzeo sebi.

Šon Koneri kao Gandalf:

Šon Koneri, Patrik Stjuart ili Ian Mekelen  ko bi bio najbolji Gandalf? Praktično je nemoguće reći, jer sva trojica djeluju savršeni za tu ulogu. No, kako su je prva dvojica ipak odbila, Piter Džekson je štap predao Mekelenu. Suvišno je reći da je Mekelen svoju ulogu u "Gospodaru prstenova" odigrao maestralno.

Hju Džekmen kao Džejms Bond:

Izbori najpoznatijeg tajnog agenta na svijetu (tačnije, tajnog agenta koji se najmanje trudi da bude tajan) jedini je veći cirkus od izbora za predsjednika SAD. Nešto manje zabavno je bilo te 2006. godine, kada je izabran Danijel Krejg, iako je prvi pik bio Hju Džekmen. I bio je zainteresovan, ali nije mogao ni želio da odustane od rada na "Wolverine" projektu. U najužem krugu je bio i "naše gore list" Goran Višnjić, ali kažu da ga je koštao nedovoljno dobar britanski akcenat, koji je "must have" za jednog zaštitnika kraljice.

Leonardo Dikaprio kao Anakin Skajvoker:

Foto: kasting10, kasting11

Manjeviše svaki talentovani mladi glumac iz Holivuda je u nekom trenutku svoje karijere dovođen u vezu sa nekom od uloga u serijalu "Ratova zvijezda". Jedno od najzanimljivijih imena na toj listi je svakako Leonardo Dikaprio, kojem je na prelazu milenijuma nuđena uloga Anakina Skajvokera.

Leo je to ipak odbio i otišao da snima "Plažu", a sablju je preuzeo Hejden Kristensen, koji će nastaviti njome da vitla i u narednim izdanjima franšize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije