Film i serije

Umjetnički rad (ne) smije biti paralela stvarnim tragedijama

Umjetnički rad (ne) smije biti paralela stvarnim tragedijama
Foto: N.N. | Umjetnički rad (ne) smije biti paralela stvarnim tragedijama

Nekoliko dana prije nego što su se desila masovna ubistva u Teksasu i Ohaju objavljen je trejler za film "The Hunt", koji predstavlja satiričan triler u kojem je srednja američka klasa na meti bogate elite. Film je skoro pa identično predstavio ubistva koja su se desila svega nekoliko dana kasnije, ali kroz prizmu komedije. Zbog ovog slučaja, a i drugih koji su se dešavali ranije, javnost u SAD je burno reagovala, a među njima je bio i američki predsjednik Donald Tramp. Zbog svega navedenog, "The Hunt" je ubrzo povukao svoju najavu.

Ovaj film posljednjih nedjelja izazvao je burne reakcije javnosti, a po mnogima on predstavlja pravu sliku SAD. U svojoj najavi je predstavio političku podijeljenost između desnog krila koje podržava nošenje oružja i liberalnog bogatog sloja odlučnog da otjera konzervativnu grupu. Američki predsjednik Donald Tramp je u seriji tvitova istakao da film koji izlazi predstavlja haos, te da je Holivud kriv za povećan broj nasilja na američkim ulicama.

"Cilj ovog filma je bio da podstakne haos. Holivud je taj koji stvara nasilje, a onda pokušavaju da okrive druge. Oni su ti koji su pravi rasisti i veoma su loši za našu zemlju", napisao je Tramp u jednom od svojih tvitova.

Suočeni sa brojnim prijetnjama i nasilnom retorikom, tvorci filma iz "Universal studija" su bili prinuđeni da povuku trejler i odlože datum premijere ostvarenja "The Hunt". Još nije poznato da li će film uopšte i biti emitovan.

Ipak, jedna od zanimljivijih stvari u modernoj kinematografiji je činjenica koliko su stvarne horor situacije slične filmovima u Holivudu. Filmska industrija voli da prikaže strahote stvarnog svijeta, ali i da se povuče kada stvarnost i fikcija postanu intimni.

Nakon napada koji se dogodio u Njujorku 11. septembra 2001. godine, film Džona Travolte "Sabljarka" povučen je iz bioskopa jer sadrži scene zgrada koje su zahvaćene eksplozijama. Triler Arnolda Švarcenegera "Kolateralna šeta", kao i komedija "Velika nevolja" povučeni su iz kino-najava u tom periodu, jer uključuju scene bombi na aerodromima.

Dvije godine ranije masakr koji se desio u Srednjoj školi Kolumbajn, pokrenuo je debatu o nasilju u pop-kulturi. Filmske produkcije su otkazale brojne projekte, a onda su Set Rogen i Džejms Franko otišli korak dalje i objavili film "Intervju".

Tema ovog ostvarenja je bilo ismijavanje lidera Sjeverne Koreje, Kim Jon Una, što je inspirisalo hakere iz ove zemlje da izvrše brojne napade na hiljade privatnih mejlova. Takođe tokom prvih nekoliko nedjelja emitovanja, više kino-dvorana u SAD je dobilo prijetnju bombaškim napadom u slučaju da se projekcija filma održi.

Pojedini filmski radnici su istakli da umjetnički rad ne bi smio da bude paralela stvarnim tragedijama. Zbog ovoga najčešća odluka da se film povuče iz produkcije je logična jer niko ne želi da plaća kino-ulaznicu za horor koji može da gleda svojim očima u svojoj okolini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije