Film i serije

Večeras počinje 49. FEST

Večeras počinje 49. FEST
Foto: Ilustracija | Večeras počinje 49. FEST
Tanjug

BEOGRAD - Međunarodni filmski festival - FEST, koji se održava 49. put, počinje danas, a do 16. maja biće prikazano više od 70 premijernih filmova najnovije svjetske, evropske i domaće kinematografije u sedam selekcija.

Ovogodišnji FEST će u 19 časova u Sava centru svečano otvoriti film "Veliko iskopavanje" u kome glavnu ulogu tumači Keri Maligen, kao i jedan od omiljenih festivalskih gostiju Ralf Fajns koji je na FEST-u gostovao 2011. i 2019. godine.

Festival se ove godine održava pod sloganom "Povratak u budućnost" sa namjerom da kao najveća i nadaleko poznata filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskih platna i povratku filmske publike u bioskope.

U glavnom takmičarskom programu naći će se 18 filmova iz 12 zemalja, a u selekciji FEST fokus biće prikazano 14 filmova.

U selekciji Gala biće prikazano 20 filmova, od čega pet koji su nedavno dobili nagrade Oskar.

Na programu 49. FEST-a naći će se i selekcije "FEST-ovih 50” u kojoj će biti prikazano 10 kultnih ostvarenja svjetske kinematografije.

U organizaciji Centra beogradskih festivala (CEBEF) filmovi će biti prikazani u salama Sava centra, Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Cinepleks Galeriji Beograd.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije