Film i serije

Večeras počinje 52. FEST

Večeras počinje 52. FEST
Foto: fest.rs | Večeras počinje 52. FEST

BEOGRAD - Prije nego što 52. Međunarodni filmski festival FEST svečano počne večeras, vodeći ljudi ove manifestacije, umjetnički direktor Jugoslav Pantelić, producentkinja festivala Vanja Vuksanović, i član Odbora FEST-a Miloš Đukelić, reditelj i producent, obratili su se na uvodnoj pres konferenciji.

Kako je Pantelić naveo, slogan 52. FEST-a je "Idi i gledaj", a inspiracija za slogan dolazi iz istoimenog fima reditelja Elema Klimova iz sredine osamdesetih godina prošlog vijeka.

Na pitanje o tome koje su poruke glavni fokus filmova u takmičarskom program Pantelić je objasnio da ne postoji jedan odgovor na ovo pitanje.

"Svaki film daje svoj odgovor, s obzirom da ne postoji jedna dominatna tema koja je inspirisala autore da snimi ovih 17 takmičarskih filmova. Kao i do sada, dodeljuje se nagrada Beogradski pobednik u kategorijama najbolji film, režija, scenario, glumac, glumica i debi", naveo je Pantelić i dodao da će žiri imati jako težak zadatak, ali i lijep, jer se radi o selekciji filmova na koju su organizatori, kako je naveo, izuzetno ponosni.

Da podsjetimo, u žiriju glavnog takmičarskog programa su Radivoje Raša Bukvić, glumac (predjsedavajući žirija), hrvatski reditelj Zrinko Ogresta, Nataša Bučar, direktorka Slovenačkog filmskog centra, Biljana Maksić, dramatruškinja i Marko Grabež, glumac.

Prema Pantelićevoj ocijeni, "Fest focus" ove godine ima jednu veoma važnu temu, naročito nakon tragedije koja je zadesila Srbiju protekle godine - nasilje nad djecom i mladima.

"Mnoštvo autora inspirisala je ova tema, i to je tema koju ne želim da izbegavam. Tematika je nasilje nad mladima, a tu su autori iz celog sveta, a ja želim da verujem da gledanje ovakvih filmova može preventivno i edukativno da utiče na ljude. Istakao bih jedan od filmova u fokusu, 'Čudovište' Koreda Hirokazu, koji govori o vršnjačkom nasilju", rekao je umjetnički direktor Festa.

On je podsetio i da će počasna nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, biti dodijeljena Želimiru Žilniku.

"Žilniku će nagrada biti uručena na  ceremoniji svečanog otvaranja, dok će 29. februara Pobednik biti uručen Asgaru Farhadiju, koji na ceremoniju stiže iz Los Anđelesa", rekao je Jugoslav Pantelić.

Producentkinja festivala Vanja Vuksanović podsjetila je na sve tehničke detelje bez kojih 52. Fest ne može da se održi.

"Program će se održavati u šest dvorana i osam bioskopskih sala. Ono što je novitet je da će deo festovog programa biti prikazan i u Centru 'Sava' u, u adaptiranoj sali 1, prodaja za Sava Centar počeka je 23. febrara, i to isključivo na stranici tickets.rs, a pred početak projekcija moguće je nabaviti karte i u samom Sava Centru. Ovo predstavlja svečani povratak Festa u Sava Centar", rekla je Vuksanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije