Film i serije

Pratite nas na Google news

"Viva film festival": 30 filmova u konkurenciji za nagrade

"Viva film festival": 30 filmova u konkurenciji za nagrade
Foto: N.N. | "Viva film festival": 30 filmova u konkurenciji za nagrade
David Jojić

Na konkurs šestog "Viva film festivala" u periodu od 15. februara do 30. aprila pristigao je ukupno 1.551 film iz 104 zemlje svijeta.

Festival će u svom programu imati tri kategorije u kojima će se filmovi takmičiti, a to su ekologija, turizam i religija. Komisija koja je vršila selekciju ostvarenja ističe da je konkurencija u sve tri kategorije bila veoma jaka, te da je u protekla tri mjeseca odabrano 30 najkvalitetnijih filmova iz 23 zemlje svijeta.

"Bilo je zaista teško donijeti odluku jer se radilo o nijansama, ali nadamo se da ćemo zadovoljiti ljubitelje kratkih dokumentarnih filmova ovim odabirom", istakli su iz komisije "Viva film festivala".

Tvorci festivala su takođe iskoristili priliku da zahvale svim autorima koji su odgovorili na konkurs i poželjeli im mnogo sreće u nastavku rada.

"Takođe, želimo i puno sreće našim finalistima na putu do gran prija", istakli su organizatori.

Kao i prethodnih godina, kategorije predstojećeg festivala su ekologija, u kojoj će se naći filmovi koji svojom tematikom promovišu prirodnu baštinu zemalja iz kojih dolaze u cilju podsticanja razvoja ekološke svijesti.

U kategoriji turizam nalaze se filmovi koji svojom tematikom promovišu turističke potencijale država iz kojih dolaze.

Posljednja takmičarska kategorija obuhvata filmove u kategoriji religija koji svojom tematikom promovišu specifičnosti religije, a u cilju zbližavanja, razumijevanja i međureligijske tolerancije.

Ovogodišnje izdanje festivala obuhvatiće i kategoriju "Omladinski film", u kojoj će se naći ostvarenja koja su proizveli polaznici osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini u sklopu "Viva škole filma: od ideje do realizacije".

"Festival će se održati prema planu, od 16. do 20. septembra ove godine. U kojoj formi će biti održan zavisi od globalne situacije, te mjera nadležnih tijela u Bosni i Hercegovini vezanih za kovid-19, a o čemu ćete biti obaviješteni na vrijeme. Bez obzira na sve, sigurni smo da ćemo vam i ove godine omogućiti divno druženje, te gledanje vrhunskih kratkih filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta", poručili su organizatori festivala. Podsjećamo da je konkurs za filmove bh. omladine otvoren do 15. avgusta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije