Film i serije

Zaboravljeni glumci: Proslavili se, a potom se povukli (Foto)

Zaboravljeni glumci: Proslavili se, a potom se povukli (Foto)
Zaboravljeni glumci: Proslavili se, a potom se povukli (Foto)

Filmovi i serije u kojima su igrali nekada veoma popularni glumci često se repriziraju na našim televizijama.

Mnogi se, uživajući u njihovoj ljepoti i umijeću, zapitaju gdje su nestale Jagodinka Simonović iz "Varljivog leta '68", Savka iz "Sivog doma", Silija iz "Poslednjeg kruga u Monci", Senka iz "Nacionalne klase".

Ovo su samo neki od glumaca sa područja bivše Jugoslavije koji su zahvaljujući jednoj ili više uloga postali veoma popularni, a potom se gotovo potpuno povukli sa malih ekrana i javnog života. Mnogi od njih su otišli u inostranstvo, a neki se bave privatnim biznisom.

Radmila Teodorović u svojoj filmskoj karijeri ostvarila je samo jednu značajnu ulogu. U legendarnoj TV seriji "Otpisani" još davne 1974. godine glumila je Lili.

Ova svestrana umjetnica zapravo nikad nije ni bila glumica, već balerina, a u seriji "Otpisani" prihvatila je ponudu reditelja Aleksandra Đorđevića i nastupila kao natureščik.

Baletsku karijeru završila je 1979. godine i preselila se u Italiju, gdje je radila kao profesionalna baleta i koreograf. Trenutno živi u SAD, gdje predaje na tamošnjoj akademiji.

Svi oni koji se sjećaju ljubavne priče između Savke i Matića u kultnoj seriji "Sivi dom", sjetiće se i Željke Cvjetan, koja je igrala Savku, a kojoj je to bila i najznačajnija uloga u karijeri.

Godine 1991. otišla je "samo" na odmor u Ameriku. Danas živi u Los Anđelesu, a zaposlena je u "Universal studiju" u Holivudu na postprodukciji filmova.

Starije generacije je pamte i po ulogama u filmovima "Igmanski marš", "Oktobarfest", "Kolubarska bitka", i "Prokleta je Amerika".

Scena u filmu "Oficir s ružom" kada se Ljiljana kupa u kadi sa Matildom Ivančić, koju je igrala Ksenija Pajić, koja joj kasnije otima dečka Petra, kojeg je glumio Žarko Laušević, izazvala je mnogo polemika među filmskim kritičarima, ali i među gledaocima u tadašnjoj komunističkoj Jugoslaviji. Ljiljanu je igrala Dragana Mrkić, koja je kasnije režirala predstave za djecu. Trenutno živi u Beogradu, ima status slobodnog dramskog umjetnika.

Glumica Ana Simić u filmu "Nije lako s muškarcima" igrala je malu plavu Anu, kćerku Gordane Dilkić, odnosno Milene Dravić.

Nakon toga nastupala je u jednoj epizodi "Boljeg života", a potom i u seriji "Britanski gambit". A, onda je nestala sa TV ekrana. Simićeva je danas uglavnom angažovana u Pozorištu na Terazijama u Beogradu.

Glumac Ivan Kujundžić, koji je najpoznatiji po ulozi Boška Buhe, devedesetih godina preselio se iz Zagreba u Osijek, gdje je do tada radio kao novinar na Radio Osijeku.

Bojana Kovačević, glumica poznata po ulozi Marine u "Srećnim ljudima", ostvarila je zapažene uloge i u filmovima "Nož" i "Balkanska pravila". Međutim, onda se povukla i publika je na nju gotovo zaboravila.

Vratila se na glumačku scenu u RTS-ovoj TV seriji "Ulica lipa".

Jedna od onih glumica koje se više ne pojavljuju na malim ekranima i na koju je publika pomalo zaboravila je i Jugoslava Drašković, najpoznatija po ulozi Đine iz serije "Srećni ljudi".

Ostvarila je zapažene uloge u još nekoliko serija, nakon čega je nestala sa javne scene. U braku je sa Zoranom Cvetkovićem i ima kćerku Mašu.

Nataša Čuljković upamćena je po ulozi Dare, ministarkine kćerke iz serije "Gospođa ministarka". Glumila je i u filmovima "Vagon", "I to će proći zeko", "Dnevnik uvreda".

Prije nešto više od deset godina zbog privatnih razloga dala je otkaz u "Ateljeu 212" i na neko vrijeme prestala da se bavi glumom.

Glumica koju mnogi pamte po ulozi u seriji "Rad na određeno vrijeme", Vlasta Knezović, takođe se povukla iz javnog života, a jedina serija u kojoj se pojavila posljednjih godina bila je "Bitange i princeze".

Pored glume bavi se i slikarstvom i imala je više izložbi u Hrvatskoj. Danas ova glumica sa svojom kćerkom Doroteom živi i radi u Beogradu, a bavi se privatnim biznisom.

Timoti Džon Bajford rođen je u Salsberiju u Engleskoj, a u tadašnju Jugoslaviju je došao 1970. godine. Poslije više od tri decenije dobio je državljanstvo Srbije gdje i danas živi. Dugo godina je bio urednik na televiziji i veoma poznat publici sa malih ekrana. Međutim, već nekoliko godina se povukao iz javnog života, te se uglavnom bavi držanjem časova engleskog i prevođenjem knjiga.

Drago Malović u staračkom domu

Ima i onih glumaca koji možda nisu željeli biti zaboravljeni, ali se tako na kraju ispostavilo. Jedan od njih je Drago Malović, nekad popularni Radosav iz još popularnije serije "Đekna još nije umrla, a ka' će, ne znamo".

Ovaj glumac ima 90 godina i svi nadležni u Crnoj Gori su zaboravili na njega, a odnedavno živi u staračkom domu u Risnu.

"Draga moja Koke, bol za tobom i danas traje i trajaće sve dok se ponovo ne sastanemo... Moje misli tebi su upućene i tvoj mio lik sa slika zove me da budemo zajedno", objavio je nekad popularni crnogorski glumac na stranama za umrlice u podgoričkoj "Pobjedi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije