Film i serije

"Zaklinjem se" otvara Filmski kampus u Palama

"Zaklinjem se" otvara Filmski kampus u Palama
Foto: N.N. | "Zaklinjem se" otvara Filmski kampus u Palama

Dokumentarnim filmom "Zaklinjem se" 11. oktobra počinje Filmski kampus "Pale 2021", koji će trajati do 16. oktobra, u organizaciji Kinoteke Republike Srpske. Kako je saopšteno iz ove ustanove, kampus će biti otvoren sa početkom u 19.30 dokumentarcem koji je osvojio gran pri na Martovskom festivalu.

Dokumentarac "Zaklinjem se" zasnovan je na materijalima Predraga Bate Miloševića iz 1991. godine, a režiju potpisuju Nikola Dragović i Milutin Petrović.

"Godine 1991. počeli su oružani sukobi u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj. Ovaj dokumentarni film prati ličnu priču Igora, tada devetnaestogodišnjeg Beograđanina, koji je regrutovan i poslat na obavezno odsluženje vojnog roka u kasarnu u Varaždin, zapisan kamerom porodičnog prijatelja i video-entuzijaste Predraga Bate Miloševića. Nekoliko meseci kasnije Igor se vraća iz rata duplo stariji i sa ožiljcima koji verovatno nikada neće biti zalečeni. Danas, posle skoro tri decenije, cela jedna generacija ćuti", sinopsis je ovog filma.

Film je dobro ocijenjen i od strane kritike.

"Video-materijal snimljen na VHS kaseti između spota grupe 'Vaya Con Dios' i Kopoline 'Apokalipse' čini srž ovog ispovednog filma i njegov bolji deo. Amaterski snimci porodičnog prijatelja Predraga Bate Miloševića upotrebljeni u filmu prate Igora u noći ispraćaja u vojsku, ali i njegov povratak sa odsluženja vojnog roka u današnjoj Hrvatskoj. Sa druge strane, Petrović i Dragović iz sadašnjeg trenutka, trideset godina nakon vojnog roka, suočavaju sredovečnog Igora, prvi put, sa devetnaestogodišnjim beogradskim mangupčićem koji se onomad, na svoj rođendan 19. januara zakleo da neće žaliti da u borbi da svoj život", isječak je kritike Jelene Jovanović objavljene na sajtu Filmskog centra Srbije.

Inače, na Filmskom kampusu "Pale 2021", od 12. do 15. oktobra, u terminima od 9.30 do 18.15, biće održan program za studente, dok je filmski program najavljen u terminu od 19.30. Ulaz na projekcije filmova i program za studente biće besplatan u Kulturnom centru Pale.

Najavljeno je da će na ovogodišnjem kampusu učestvovati Tanja Bošković, Predrag Veselinović, Dejan Dabić, Aleksandar Erdeljanović, Lordan Zafranović, Radoslav Zelenović, Božidar Marjanović, Stefan Mladenović, Slobodan Simojlović i Snežana Trstenjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije