Film i serije

"Zastava film" obilježava 72 godine postojanja

"Zastava film" obilježava 72 godine postojanja
Foto: Srna | "Zastava film" obilježava 72 godine postojanja

Vojnofilmski centar "Zastava film", ustanova u sastavu Uprave za odnose s javnošću Ministarstva odbrane Srbije, danas obilježava 72 godine postojanja i rada, a ujedno je za 9. januar najavila premijeru dokumentarno-igranog filma "Koridor" u Republici Srpskoj.

Direktor ove kuće potpukovnik Goran Ikonić rekao je da sa 30.000 rolni filmske trake, 6.500 video-kaseta i desetine hiljada video-zapisa visoke rezolucije, filmski arhiv "Zastava filma" predstavlja jednu od najvećih riznica pokretnih slika na Balkanu.

Ikonić je napomenuo da svojim značajnim projektima, koji su aktivno zastupljeni u medijima, "Zastava film" na najbolji način promoviše kulturu sjećanja, srpsku vojnu kinematografiju i sistem odbrane u cjelini, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

On je naveo da je u posljednje tri godine ostvarena sjajna produkcija, kao što su dokumentarni filmovi "Ratne priče sa Košara" i "Ratne priče sa Paštrika", koji su imali nevjerovatnu, milionsku gledanost i naišli na izuzetno pozitivne reakcije javnosti.

U trojnoj koprodukciji sa Radio-televizijom Srbije i Radio-televizijom Republike Srpske snimljen je, dodao je on, dokumentarno-igrani film "Koridor 92", koji je u završnoj montaži, a čija premijera bi trebalo da bude 9. januara sljedeće godine u Republici Srpskoj.

Takođe, tu je i dokumentarni film "Operacija kovid 19", koji govori o angažovanju Vojske Srbije na suzbijanju epidemije korona virusa.

Među projektima koji će uskoro ugledati svjetlost dana Ikonić je najavio i dokumentarni film "Prva srpska eskadrila" i dokumentarne minijature pod nazivom "Srpske bitke".

On je rekao da "Zastava film" spada u moderne produkcije, tehničko-tehnološki i stručno opremljene za realizaciju brojnih složenih zadataka u sistemu odbrane, koje su privilegija samo razvijenih armija, a među njima i Vojske Srbije.

Vojna kinematografija u Srbiji nastala je s pojavom prve filmske kamere u svijetu, a istorija "Zastava filma" počinje u ljeto 1948. godine, kada je formirano Odjeljenje za proizvodnju filmova Jugoslovenske armije u Beogradu.

Današnji naziv Vojnofilmski centar "Zastava film" dobija 1962. godine i od svojih prvih ostvarenja do danas ova kuća vjeran je svjedok i hroničar događaja iz vizure života vojske.

Brojna su međunarodna i domaća priznanja za profesionalni rad i ostvarene rezultate koje je "Zastava film" dobila od najvišeg državnog i vojnog rukovodstva, među kojima se posebno ističu Sretenjski orden trećeg stepena za naročite zasluge za Srbiji u oblasti kulturno-dokumentarnih djelatnosti i Vojna spomen-medalja za izuzetan doprinos sistemu odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije