Film i serije

Zašto je srpski glumac na početku karijere potpisivan kao Dragoslav Nikolić

Zašto je srpski glumac na početku karijere potpisivan kao Dragoslav Nikolić
Foto: Ilustracija/Arhiva | Zašto je srpskog glumac na početku karijere potpisivan kao Dragoslav Nikolić

Legendarni Dragan Nikolić rođen je u Beogradu 20. avgust 1943. godine. Bio je jugoslovenski i srpski filmski, televizijski i pozorišni glumac. Zbog stila glume je od strane obožavalaca okarakterisan kao Šmeker sa karakterom gospodina.

Nakon završene osnovne škole upisao je Četrnaestu beogradsku gimnaziju koju nije završio jer se prebacio u Drugu ekonomsku školu.

Poslije dvije godine provedene u srednjoj školi polagao je i položio prijemni ispit na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju i tada kao sedamnaestogodišnjak bio najmlađi student. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu

Filmsku karijeru otpočinje 1964. godine manjom ulogom u filmu "Pravo stanje stvari", tada je potpisan krštenim imenom Dragoslav Nikolić. Zasluge za izmjenu nadimka na mjestu imena duguje grešci na kraju televizijske serije "Dovoljno je ćutati" iz 1965. godine kada mu je u kajronu za uloge umjesto imena stavljen nadimak koji će obilježiti njegovu karijeru, prenosi Pink.

Glumicu Milenu Dravić upoznao je 1969. godine na snimanju filma "Horoskop". Venčali su se tajno, 1972. godine u pauzi tokom snimanja filma "Kako su se volele dve budale". Brak su sklopili u Gradskoj upravi Vračar, a kuma sa vjenčanja bila im je glumica Seka Sablić, koju je Nikolić poznavao sa Akademije za pozorište, film, radio i televiziju.

Nikolić je preminuo je 11. marta 2016. godine nakon duge i teške bolesti na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije