Film i serije

Završen 12. Beldocs festival

Završen 12. Beldocs festival
Foto: beldocs.rs | Završen 12. Beldocs festival
Tanjug

Dodjelom nagrada i premijerom dokumentarnog filma "Električni orgazam za ljude budućnosti" autorke Marije Vukić, sinoć je u Kombank dvorani završen 12. Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldocs".

Najbolji srpski dokumentarni film, nagrađen sa 2.000 evra odlukom žirija u sastavu Varja Močnik, Svetislav Basara i Manuel Mozos, je "Centar" Ivana Markovića, koji je nagrađen i za najbolju montažu (500 evra) u domaćoj takmičarskoj selekciji, zajedno sa Jelenom Maksimović.

U obrazloženju žirija navedeno je da se nagrada dodjeljuje za uvjerljivo, a nenametljivo svjedočanstvo o pustoši tehničke civilizacije izražene na umjetnički besprijekoran način.

Marković je izjavio da su mu nagrada "Beldocs"-a i dobra reakcija publike veliki podstrek, ali u određenoj mjeri i iznenađenje, s obzirom na specifičnu, svedenu formu filma.

"Centar" predstavlja apstraktni portret Sava Centra, ali, posredno, i drugih monumentalnih građevina tog perioda čiji je opstanak doveden u pitanje. Ovim filmom želio sam da stvorim subjektivni portret prostora koji je za mene značajan, prostora neispitanih mogućnosti i arhitektonske i društvene vizije koja blijedi, a istovremeno postaje sve neophodnija", rekao je Marković.

Nagrada za najbolju fotografiju (500 evra) u domaćoj selekciji pripala je Dušanu Grubinu za film "Taurunum boy", a Specijalna nagrada žirija filmu "To sam što jesam - Gipsy mafia" Andrijane Stojković.

"A Lua Platz" Žeremija Gravaje je najbolji inostrani film, odlučio je žiri u sastavu Matjaž Ivanišin, Diana Tabakov i Branislav Dimitrijević, uz ocjenu da je riječ o angažovanom i brižljivom filmskom pristupu i empatičnom uvidu u životne uslove zajednica u egzilu i njihovih istorija.

Gravaja je u ime cijele ekipe izjavio da su počastvovani i da se nadaju da će nagrada doprinijeti da film i njegove evropske teme nastave svoj put.

"Zauzimanje mesta bi mogao biti prevod naslova našeg francusko-rumunskog dokumentarnog filma. Može li, onda, film da postane neka vrsta sigurne kuće za one čiji se glas skoro nikad ne čuje? I ne zaboravite, sutra, 16. maja, je Međunarodni dan romskog otpora", dodao je Gravaja.

Specijalno priznanje žirija dodijeljeno je Huanu Alverezu Nemeu za film "Stapanje vremena", kao i produkciji "Mint film office" za film "Sada se nešto polako menja" Mane Laure Meijer.

U okviru selekcije kratki dokumentarni film žiri u sastavu Aron Sekelj, Antigoni Papantoni i Erol Bilibani donio je jednoglasnu odluku da se nagrada dodijeli Goranu Deviću za film "U ime Republike Hrvatske", uz obrazloženje da je riječ o smjelom, sirovom, elegantno duhovitom, promišljeno strukturisanom, prije svega, plemenitom autorskom pristupu u prikazu jednog odlučnog, ali nepodesnog protagoniste, i njegove borbe sa kojom se neizbježno solidarišemo.

Dević je rekao da filmove radi primarno za one koji žive na ovim prostorima i kada mu se dogodi da film bude prihvaćen i prepoznat u prostoru koji mu je bitan, sva muka kojom je film stvoren postaje nebitna i to je zapravo razlog zbog koga se bavi filmom.

Film je prikazan na "ZagrebDoxu" i izazvao je buru kako zbog teme, tako i same izvedbe, i pokrenuo je pitanje na šta liči sudstvo u ovom trenutku u Hrvatskoj, dok je u Njemačkoj viđen kao umjetničko djelo o svijetu u kome živimo, rekao je Dević Tanjugu, dodavši da su u Beogradu rekacije iste kao u Zagrebu.

Žiri "Beldocs TEEN" programa, u sastavu Radomir Vranjković, Sonja Jeković, Drago Milovanović, Relja Popović i Nemanja Joković najboljim filmom u toj selekciji je proglasio "U raskoraku" Binga Liua, ocijenivši da on vjerno oslikava kompleksne društvene probleme zajednice, kroz lične priče trojice prijatelja.

Nagrade su dodijeljene i u okviru "Beldocs Industry" programa za projekte u razvoju.

Direktor "Beldocs"-a Mladen Vušurović je za zatvaranju rekao da je sa 12. izdanjem festivala naprevljen korak napred u odnosu na prethodna i izrazio uvjerenje da će za tri godine "Beldocs" ući u sedam najvažnijih evropskih festivala.

Tokom sedam dana festivala prikazan je 121 film u 16 programa i 12 sala, u prisustvu više od 160 gostiju, autora filmova i filmskih profesionalaca, i dodijeljene su nagrade u ukupnom iznosu od 16.500 evra.

Zabilježen je porast broja posjetilaca festivala, a čak 15 projekcija bilo je rasprodato, među kojima kuriozitet čine rasprodate reprizne projekcije.

Pored mnogobrojnih gostiju, radost festivalu i publici donijeli su dvojica istaknutih dokumentarista, Japanac Kazuo Hara i Goran Dević iz Hrvatske, čije retrospektive su organizovane u Beogradu, a pravu ljubav prema dokumentarnom filmu pokazale su dvije gledateljke koje su izdržale projekciju najdužeg filma festivala "Mrtve duše" u trajanju od osam sati i 16 minuta i koje je festival nagradio akreditacijama za sve događaje "Beldocs"-a u naredne dvije godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije