Film i serije

Završen festival animiranog filma, gran pri "Maloj duši"

Završen festival animiranog filma, gran pri "Maloj duši"
Foto: N.N. | Završen festival animiranog filma, gran pri "Maloj duši"

BANJALUKA - Glavna nagrada Festivala animiranog filma "Banjaluka 2019", koji je projekcijom nagrađenih filmova završen u ponedjeljak uveče u banjalučkom kinu "Palas", pripala je filmu "Mala duša" Barbare Rupik.

Ovu odluku donio je žiri festivala, koji je ove godine radio u sastavu: Bajko Hromalić (Hrvatska) predsjednik, te članovi Tanja Šljivar (Bosna i Hercegovina) i Aleksandar Rakezić Zograf (Srbija).

Film "Mala duša", rađen u poljskoj produkciji, kako konstatuje žiri, izdvojio se iz ovogodišnje selekcije po visokom standardu tehničke realizacije, inovativnoj likovnosti te po metaforičnoj i promišljenoj priči koja dopunjuje formalne odlike filma.

"Autorka pokazuje zavidno vladanje formom, već sad na početku karijere, što obećava ozbiljan autorski opus u budućnosti", saopštio je žiri festivala. Pored glavne, dodijeljene su i ostale nagrade festivala. Nagrada za kreativnost i umjetnički izraz dodijeljena je filmu "#21XOXO" autorki Sine Ozbilge i Imge Ozbilge, u belgijskoj produkciji. Nagrade za tehnike animacije takođe su dodijeljene u utorak uveče. Film "Prirodni odabir" autorke Alete Rajič, rađen u bosanskohercegovačko-hrvatskoj produkciji, dobio je nagradu za najbolju 2D animaciju. Film "Maestro" osvojio je nagradu za najbolju 3D animaciju, koja je dodijeljena autorima iz grupe "Illogic Colectif", francuske produkcije.

Filmu "Udahnut život", rađenom u hrvatskoj produkciji, pripala je nagrada za najbolju lutka animaciju, a ista je uručena autorima Ivani Bošnjak i Tomasu Džonsonu.

Nagradu za najbolji dječji film dobilo je ostvarenje "Potpuno nestašna djeca" autorke Tatjane Kiseleve, ruske produkcije. Žiri je dodijelio i specijalna priznanja festivala i to filmovima "Mr. Deer" autora Mojtaba Mousavija, iranske produkcije, te "Kisela kiša" autora Tomeka Popakula, poljske produkcije. Priznanje publike pripalo je filmu "Protiv Djeda Mraza", u režiji Raula Colomera Valcarcela i Aitora Carlosa Herrera Larrumbidea iz Španije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije