Film i serije

Pratite nas na Google news

Završen osmi Festival evropskog i mediteranskog filma u Trebinju

Završen osmi Festival evropskog i mediteranskog filma u Trebinju
Foto: N.N. | Završen osmi Festival evropskog i mediteranskog filma u Trebinju
Vesna Duka

TREBINJE - Grad Trebinje, osim publike koja vrlo dobro poznaje filmsku umjetnost, ima ambijent za snimanje filmova bilo kojeg žanra i to je potrebno što više iskoristiti, od čega bi benefite imala i ova lokalna zajednica, ali i sam grad i njegovo stanovništvo.

Ovo su danas u Domu mladih u Trebinju, povodom završetka petodnevnog 8. Festivala evropskog i mediteranskog filma istakli organizatori i režiseri koje je okupio festival.

"U ovih pet dana imali smo priliku dati svojevrstan pregled evropskog mediteranskog filma, prikazujući ostvarenja iz BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Španija, Italije, Turske i Velike Britanije, ali smo uspjeli i da dokažemo da se uz pridržavanje mjera može održati i kontinuitet kulturnog života svake sredine", kazao je Predrag Milojević, direktor festivala.

On je podsjetio da je ove godine u Trebinju održano pet programskih cjelina, mediteranski, evropski, novi srpski film, zajedno sa cjelinom Hercegovine na filmu i omaž laureatima, kojim se i zatvara festival.

Kaže da su, sa druge strane, u velikoj mjeri bili zastupljeni i filmovi iz regiona, od igranog žanra, preko humornih priča, pa do dokumentaraca i kratkih filmova, koji u stvari pričaju srodne priče i priče sličnih mentaliteta država regiona.

Crnogorska rediteljka Marija Perović, čiji je film "Grudi" bio izuzetno posjećen na festivalu, govorila je upravo o filmskom ambijentu Trebinja, u kome se, kako kaže, na svakom koraku mogu snimati filmski kadrovi, jer je ovo grad koji vole kamere.

"Ovdje su prostori za projekcije veoma dobri, što je važno istaći, pa je moj jedan opšti zaključak da je ovo grad, sa svom svojom gostoprimljivošću i arhitektonskom očuvanošću, nevjerovatan za snimanje, grad u kome, gdje god se okrene kamera, postoji i kadar, pa je moja radost što sam u Trebinju tim veća", kazala je Perovićeva, istakavši da bi veoma voljela snimati u ovom gradu.

Britanski reditelj Dominik Džekson, čiji je film "Polar" takođe prikazan u Trebinju, složio se da je Trebinje grad prepun impresija te da su problemi sa testiranjem na koronu i dolaskom u ovaj grad bili vrijedni truda.

"Takođe je i festival bio veoma zanimljiv, jer sam odgledao zaista dobre filmove koji dolaze iz različitih kultura i različitih zemalja, što je za mene jedno novo iskustvo", kazao je Džekson.

Osim projekcija filmova te druženja i razgovora sa glumcima i rediteljima, na festivalu su dodijeljene i nagrade festivala "Zlatni platan" glumcima Ani Sofrenović i Voji Brajoviću za izuzetan doprinos evromediteranskom filmu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije