Film i serije

Želimir Žilnik gost festivala u Francuskoj

Želimir Žilnik gost festivala u Francuskoj
Foto: Youtube / Printscreen | Želimir Žilnik gost festivala u Francuskoj

​Reditelj Želimir Žilnik je, nakon njemu posvećene večeri u Francuskom kulturnom centru u Pariizu, specijalni gost filmskog festivala "À l'Est", koji se održava od 13. do 17. marta u gradu Ruanu, u Normandiji.

Kulturni centar Srbije u Parizu je saopštio danas da je u saradnji sa festivalom "À l'Est" priredio u utorak veče posvećeno Žilniku, sa kojim je razgovarala Naima Berkan, doktorand kinematografije na Sorboni i istraživač u oblasti Novog jugoslovenskog filma.

Kako je navedeno, Žilnikovo veče u Parizu je počelo sa dva kratka filma "Lipanjska gibanja" (1969) i "Crni film” (1971), a na kraju je prikazan dugometražni "Lijepe žene prolaze kroz grad” (1986).

"Tokom razgovora, Žilnik je pričao o tankoj liniji između dokumentarnog i fikcije, o periodima i okolnostima u kojima su njegovi filmovi nastali, i ispričao nekoliko anegdota koje su pratile neka od njegovih filmskih ostvarenja. Nakon toga odgovarao je na pitanja iz publike", piše u saopštenju.

Među prisutnima je bila i direktorka filmskog programa Centra Pompidu, Žudit Revo Dalon, istaknuto je u saopštenju.

Žilnikov dolazak na festival u Ruanu pomogao je Kulturni centar Srbije u Parizu uz Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije