Film i serije

Željko Erkić: Inficiran sam glumom

Kada je prije osam godina upisao Građevinski fakultet u Beogradu, mladi glumac Željko Erkić nije ni slutio da će se jednog dana naći na pozorišnim daskama i krupnim koracima grabiti ka vrhu pozorišne scene u RS i BiH.

Ovaj mladi glumac, koji je rođen u Sarajevu, odrastao u Milićima, ubrzo je napustio građevinu i upisao 2004. godine Akademiju u Banjaluci. Nedavno je diplomirao, a od druge godine fakulteta angažovan je na nekoliko predstava u Narodnom pozorištu RS, igrao je u dva dugometražna filma i nekoliko studentskih filmova.

U NP RS angažovan je u predstavama "Madam San Žen", "Magareće godine", "Tri sestre", "Narodni poslanik", "Bliže" koju igra sa GP "Jazavac". Igra ulogu i u predstavi "Luda lova" sa Pozorištem "Grad" iz Gradiške, a glumio je i u mnogobrojnim studentskim filmovima.

"Od najdražih uloga izdvojio bih tekst za predstavu 'Bliže' koju igram sa GP 'Jazavac', a obožavam da igram i u predstavi 'Magareće godine', koja je odlična komedija i u kojoj igram dvije uloge, braću blizance Mandiće", kaže Erkić.

Željko Erkić rođen je 1981. u Sarajevu, ali je prije polaska u osnovnu školu doselio u Miliće, rodni grad roditelja. Tu je proveo djetinjstvo, završio osnovnu školu, gimnaziju, da bi 2000. godine otišao u Beograd da studira građevinu.

"Međutim, od toga nije bilo ništa. Dvije godine sam studirao Građevinski fakultet, ali se nisam nalazio u tome i više sam boravio u pozorištu koje se nalazilo preko puta fakulteta. Učestvovao sam na audicijama, a onda sam se učlanio u amaterski dramski studio glume 'Četvrti zid'. To je bio bliži korak glumi i od tada sam zahvaljujući svojim mentorima Srđanu Karanoviću i Nemanji Savkoviću inficiran glumom. Časovi su bili vikendom, a ja sam čitavu sedmicu ležao i čekao vikend", priča Erkić.

Prve susrete sa glumom Željko je imao u osnovnoj školi kada je učestvovao u recitatorskim sekcijama i otuda ta želja za scenom i za glumom.

Na nagovor mentora iz dramskog studija odlazi 2004. godine na prijemni na Akademiju u Beograd, ali na savjet profesorice Gordane Marić upisuje Akademiju u Banjaluci, u koju prvi put u životu dolazi te godine.

"Bio sam na prijemnom u Banjaluci i ušao u širi izbor među 100 kandidata. Zatim sam ušao među 16 i onda među sedam, koliko je i bilo u klasi. Ponekad se pitam, kakav bi put bio da sam ostao u Beogradu. Smatram da se profesor Mitrović izborio za moj put i hvala mu za to", kaže mladi glumac.

Bogato iskustvo ovaj mladi glumac stekao je igrajući sporednu ulogu u filmu "Turneja" Gorana Markovića, a na filmskom platnu se okušao i u SAD gdje je glumio u filmu Darka Lungilova "Tamo i ovdje", za koji je koprodukcija rađena u Americi.

"Bio sam prošle godine u SAD jer mi je velika želja bila da putujem i da se usavršavam. Takođe sam želio da vidim Njujork. Dok sam bio tamo radio sam svašta - od konobarisanja do drugih poslova, a naravno išao sam i na kastinge. Dobijao sam pohvale od reditelja, a neki od njih su se raspitivali da li bih ostao u Americi. Ali pošto nisam bio završio akademiju morao sam se vratiti u Banjaluku", kaže Erkić.

Glumio je glavne uloge u studentskim filmovima "Izbor", reditelja Miše Kostića, "Srećka" Siniše Stojića, kao i u filmu Snježane Brezo "Kinez, baba, čistačica".

"Nedavno sam bio i na kastingu u Sarajevu za glavnu ulogu u filmu Jasmina Durakovića 'Sevdah za Karima'. Bilo je sedam kandidata i očekujem šta će reditelj da odluči. Film ima ljubavnu tematiku, a opisuje ljubavni trougao između glavnog lika Karima, njegovog prijatelja i djevojke Ivane, koju treba da tumači Marija Karan", dodaje on.

Erkić je diplomirao 11. novembra predstavom "Ptic i ptica - ili kuća u kojoj je ponekad boravio Ivo Andrić". Kako kaže zahtjevno djelo po tekstu srpskog pisca Slobodana Stojanovića.

"Praizvedbu teksta su izveli Dragan Nikolić i Milena Dravić u Zvezdara teatru u Beogradu 1986. godine. Svidio mi se tekst koji je kao pozorišni kapričo za dva glumca koji igraju četiri lika", kaže Erkić.

Predstava, koju je uradio uz pomoć koleginice Sandre Ljubojević, premijerno je izvedena u NP RS 11. novembra, a već ugovaraju nove termine za igranje.

"Planiram da je izvedem u Pozorištu 'Grad' u Gradišci, a pregovaram i sa studentskim pozorištem u Beogradu, gdje bi trebalo da igra početkom sljedeće godine. Igraću tamo gdje sam započeo svoje prve glumačke korake", kaže Željko.

Za pomenuto djelo sve je radio sam - režiju, kostimografiju, scenografiju i produkciju. To mu je, kako kaže, bila dobra škola. Stekao je poznanstva za neke buduće projekte.

Nada se da će ih biti jer pozorišna i filmska scena RS krupnim koracima grabi naprijed. Oduševljen je BLIFF-om, sjajnim mladim glumcima i pozitivnim kritikama koje glumci i rukovodstvo NP RS na čelu s upravnikom NP RS Radetom Simovićem i umjetničkim direktorom Ljubišom Savanovićem dobijaju svakodnevno od kritičara iz okruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije