Film i serije

"Zemlja za nas": Život stranaca u BiH predstavljen na filmskoj traci

"Zemlja za nas": Život stranaca u BiH predstavljen na filmskoj traci
Foto: N.N. | "Zemlja za nas": Život stranaca u BiH predstavljen na filmskoj traci

Dokumentarni film pod nazivom "Zemlja za nas" biće prikazan u ponedjeljak, 27. jula, s početkom u 12 časova, putem Zoom platforme, a kasnije će biti dostupan na svim drugim onlajn servisima.

Radi se o projektu koji je podržan kroz program "Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative" (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a realizuje ga Helsinški parlament građana Banjaluka.

Film je sniman od marta do juna 2020. godine širom Bosne i Hercegovine, na više lokacija - Jajce, Mostar, Trebinje, Sarajevo, Brčko, Banjaluka, Prnjavor, a razgovori su vođeni sa šest stranaca koji već godinama žive ovdje i pet pripadnika nacionalnih manjina, čiji su preci uglavnom krajem 19. vijeka doselili u ovu zemlju.

"Na ideju da snimimo ovakav film smo došli jer godinama kroz svoj rad susrećemo strance koji žive ovdje, koji su aktivni, koji rade za dobrobit svojih zajednica i pitali smo se kako oni u stvari vide BiH i zašto ostaju ovdje kada mogu otići u neke možda bolje i uređenije zemlje. Šta to oni vide, a što nama promiče? Takođe, željeli smo čuti od pripadnika nacionalnih manjina koliko osjećaju ovu zemlju kao svoju, ali i na koji način je njihova kultura doprinijela šarolikosti BiH", rekla je Željka Umićević iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka, koja je koordinator projekta.

Film je urađen kao prikaz svakodnevice stranaca i pripadnika nacionalnih manjina u BiH tako što oni govore o svom životu, ali i suživotu u toj zemlji. Oni govore o tome da li su se integrisali, koliko vremena im je bilo potrebno za to, šta im se naročito (ne)dopada u ovoj zemlji, kako vide svoj život ovdje u budućnosti, da li su i zbog čega prigrlili neke ovdašnje običaje, plaše li se promaje, da li više vole sarmu, pitu ili ćevape, kako bi u tri riječi opisali Bosance i Hercegovce i slično.

Tako se u filmu, između ostalih, možete upoznati s Jamenom Hrekesom, mladim Sirijcem koji je završio elektrotehnički fakultet u rodnoj uzemlji, a u Banjaluci psihologiju i kojeg je Ministarstvo spoljnih poslova BiH proglasilo osobom od naročitog značaja te mu dodijelilo državljanstvo BiH, švajcarskom sveštenicom Helenom Jagi Kosić, koja je začetnica permakulture u BiH, i Nestorom Ruizom, Špancem iz Madrida koji je život posvetio očuvanju prirode i ljepota BiH. Tu su i mladi poljsko-američki bračni par koji je u Trebinju otvorio prvi hostel, ali i Dajana Đurić, jedina žena dimnjačar u BiH, te Davor Ebner, široj javnosti najpoznatiji kao frontmen grupe "Regina".

Više informacija o tome kako da postanete dio publike koja će moći prva vidjeti ovaj film, možete naći na Facebook stranici Helsinškog parlamenta građana Banjaluka. U suštini je vrlo jednostavno - sve što je potrebno je da pošaljete mail i potvrdite učešće na ovom događaju i dobićete ulaznicu za film, odnosno podatke za Zoom platformu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije