Film i serije

"Žena kralj" film koji je oduševio i publiku i kritiku stiže u bh. kina i bioskope

"Žena kralj" film koji je oduševio i publiku i kritiku stiže u bh. kina i bioskope
Foto: N.N. | "Žena kralj" film koji je oduševio i publiku i kritiku stiže u bh. kina i bioskope

​Rijetko je koji film u posljednje vrijeme iznenadio kao Žena kralj.

Ova akciona drama inspirisana istinitim istorijskim događajima ostvarila je utisak iznad svih očekivanja.

To je potvrdila publika i kritika ocjenama na stranici Rotten Tomatoes; Tomatometer 95%, Audience score 99%. Također, filmu se prognozira nekoliko nominacija za Oscara a neki su ga nakon premijere na Toronto Film Festivalu prozvali "Gladijatorom našeg vremena". U navedeno će se moći uvjeriti i publika u BH kinima i bioskopima 27. oktobra kada film kreće u redovnu kino distribuciju.

Višestruko nagrađivana glumica Viola Davis igra glavnu zvijezdu filma, odnosno, ratnu zapovjednicu Naniscu koja vodi žensku vojnu jedinicu Agojie Kraljevstva Dahomej. Dahomejske Amazonke, kako su ih neki prozvali, bile su poznate po svojoj borbenosti i nevjerojatnoj fizičkoj spremi a glavni zadatak im je bio zaštita kraljevstva.

Vinjeta trening ratnika: https://youtu.be/7H31W026ET4

Glumačka ekipa je prije samog snimanja filma u Južnoafričkoj Republici imala složene pripreme. Kako bi bile što spremnije za akcione scene, Viola i društvo prošle su kroz rigorozne treninge kondicije i snage uz nekoliko sati borilačkih vještina dnevno. Isto tako, tu su bili i treninzi s oružjem poput koplja i mačeva. Glumice Thuso Mbedu, Lashana Lynch i Sheila Atim potvrdile su kako si ih te pripreme dodatne zbližile što je na naposljetku rezultiralo odličnom hemijom na setu filma.

Nemojte se zavarati da je Žena kralj samo još jedan "običan" akcioni film. Atraktivne akrobacije i scene borbe jesu zasigurno ono što krasi ovaj egzotično ostvarenje. Međutim, on ima i priču koja glavnu junakinju suočava s duhovima prošlosti a usporedno jedan narod pred najvećom opasnošću od kolonizatora do sad. A u taj dio odlično su se uklopili mladi John Boyega i Hero Fiennes Tiffin.

Redateljica Gina Prince-Bythewood i scenaristice Maria Bello i Dana Stevens svoju inspiraciju za ovaj film, izuzevši istorijske činjenice, koristile su iz filmova Hrabro srce i Gladijator. Možda je i to jedan od razloga zašto su kritika i publika zavoljeli ovaj film. Svakako, tu je i fenomenalan odabir glumaca a moguće je da uloga Nanisce Violi Davis donese 5. nominaciju za Oscara.

Žena kralj je izvanredna priča o Agojie, ratnicama koje su štitile afričko kraljevstvo Dahomey početkom 19. vijeka vještinama i energijom koji još nikad nisu bili viđeni. Inspirisan istinitim događajima, Žena kralj prati emotivno epsko putovanje zapovjednice Nanisce (dobitnica Oscara Viola Davis) kako obučava sljedeću generaciju ratnica i priprema ih za bitku protiv neprijatelja koji je odlučio uništiti njihov način života. Za neke stvari vrijedi se boriti…

Trailer filma Hr: https://youtu.be/o4378Sv7HS8

Trailer filma Srb: https://www.youtube.com/watch?v=1f1xofr6Q0g

C2 Film, zvanični zastupnik studija Sony za kino distribuciju u BiH, donosi ovaj jedinstveni filmski naslov na repertoar svih BH kina i bioskopa od 27. oktobra. Ljubitelji žanra i svi istinski filmofili ovaj naslov mogu pogledati u Cineplexxima u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru, Cinestarima u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli, Mostaru, Bihaću, Zenici i Prijedoru te kinima u Višegradu, Foči, Trebinju, Zvorniku, Busovači i Prijedoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije