Film i serije

Život prvog srpskog arhiepiskopa na platnu: Film o Svetom Savi u NUB RS

Život prvog srpskog arhiepiskopa na platnu: Film o Svetom Savi u NUB RS
Foto: Ustupljena fotografija | Život prvog srpskog arhiepiskopa na platnu: Projekcija filma o Svetom Savi u NUB RS

BANJALUKA - Projekcija dokumentarnog filma "Sveti Sava. Ruska boja na srpskoj zastavi" Anželike Karetkine biće upriličena sutra u 19 časova u Izložbenom salonu Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske (NUB RS) u Banjaluci.

Kako je saopšteno iz pomenute institucije, film je snimljen u produkciji ruskog državnog pravoslavnog televizijskog kanala "SPAS“, posvećen je prvom Arhiepiskopu Srpske pravoslavne crkve i srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

"Film prikazuje mjesta koje je Sveti Sava posjećivao: drevne manastire i planinsku isposnicu u kojoj se molio. U filmu se pojavljuju Miloš Biković i njegov brat - arhimandrit Mihail (Biković), Miloš Ković, istoričar, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, viši savjetnik Ruskog doma, istraživač na Katedri za savremenu istoriju centralne i jugoistočne Evrope na Institutu za slovenska istraživanja Ruske akademije nauka Georgij Engelgardt, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve", javili su iz NUB RS.

Ovo filmsko djelo, kako su javili u nastavku, naišlo je na izuzetan prijem u Rusiji i na Balkanu, te dobilo pozitivne kritike javnosti.

Generalni producent filma je Boris Korčevnikov, glumac i televizijski voditelj, generalni direktor kanala "SPAS", a organizatori premijere ovog filma u Banjaluci su Udruženje građana "Zavet" i Ruski kulturni centar u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije