Film i serije

Zlatna palma hrvatskom filmu o čovjeku koji nije mogao šutjeti

Zlatna palma hrvatskom filmu o čovjeku koji nije mogao šutjeti
Foto: Instagram | Zlatna palma hrvatskom filmu o čovjeku koji nije mogao šutjeti

KAN - Hrvatski film "Čovjek koji nije mogao šutjeti", reditelja i scenariste Nebojše Slijepčevića i producenata Katarine Prpić i Danijela Peka (Antitalent), osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film na Filmskom festivalu u Kanu.

Radnja filma nastala je po istinitom događaju 27. februara 1993. godine, na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Putnički voz na liniji Beograd-Bar zaustavljaju paravojne snage u akciji etničkog čišćenja. Dok odvode nevine civile, samo jedan od pet stotina putnika usuđuje im se suprotstaviti. To je istinita priča o čovjeku koji nije mogao šutjeti. Na kraju i njega ubijaju.

Jednu od uloga igra i sjajni Goran Bogdan koji se javio za "Avaz". Nije s ekipom filma u Kanu zbog ranije preuzetih obaveza i novog projekta kojeg snima.

" Sretan sam. Ne znam šta drugo reći", rekao nam je Bogdan.

Ovo je priča o bivšem časniku JNA, Tomu Buzovu, koji nije mogao šutjeti, a Bogdan glumi putnika Milana iz njegovog kupea koji je šutio.

Osim Bogdana, u filmu igraju i Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije