Film i serije

"Zlatna palma" za bračnu krizu

"Zlatna palma" za bračnu krizu
"Zlatna palma" za bračnu krizu

Porodična saga "Zimski san", turskog reditelja Nurija Bilgea Džejlana, osvojila je "Zlatnu palmu" na 67. filmskom festivalu u Kanu, u subotu, na pretposljednjoj večeri ove slavne manifestacije.

Gran pri je uručen italijanskoj rediteljki Alis Rorvaher za ostvarenje "Čudo", o pčelarskoj porodici iz Toskane, a američki reditelj Benet Miler za sportsko-krimi priču "Lovac na lisice" dobio je nagradu za režiju.

Pobjednički film je drama o bivšem glumcu koji vodi mali hotel u zavijanom, planinskim predjelima Anadolije sa suprugom, sa kojom je u bračnoj krizi, i sa sestrom koja je takođe u krizi nakon razvoda.

Inače, nagrade Filmskog festivala u Kanu nisu nepoznate Džejlanu, jer je već višestruko nagrađivan, pa je 2003. godine osvojio gran pri za film "Hladan", 2006. nagradu FIPRESCI za "Podneblja", 2008. godine nagrađen je za režiju "Tri majmuna", dok je 2011. godine osvojio gran pri za "Bilo jednom u Anadoliji".

Nagrađivani Džejlan je posvetio nagradu "mladim ljudima u Turskoj i svima koji su izgubili živote tokom protekle godine".

On je rekao da nije očekivao "Zlatnu palmu", a nakon što su mu je uručili američki reditelj Kventin Tarantino i glumica Uma Turman, podsjetio je i na stogodišnjicu turskog filma, "srećnu koincidenciju" sa njegovom "Zlatnom palmom".

Premda je za favorita, posebno među anglosaksonskim kritičarima, važio "Gospodin Tarner", britanskog veterana Majka Lija, trijumfovao je Džejlanov film, koji traje nešto više od tri sata, a bio je i najduži u konkurenciji od 18 ostvarenja, koje je ocjenjivao žiri sa Džejn Kempion na čelu.

Favorizovani biografski film "Gospodin Tarner" ipak nije ostao bez priznanja pa je Timoti Spol nagrađen za naslovnu ulogu slavnog britanskog slikara, čijim je imenom nazvana najprestižnija nagrada za savremenu vizuelnu umjetnost.

Džejlan posvetio nagradu "mladim ljudima u Turskoj i svima koji su izgubili živote tokom protekle godine"

 

Najboljom glumicom proglašena je Džulijan Mur za ulogu u filmu "Mape do zvijezda" Dejvida Kronenberga, satiri na račun Holivuda.

Nagrada žirija dodijeljena je ravnopravno Ksavijeu Dolanu za kanadski film "Mommy" i legendarnom francuskom autoru Žan-Liku Godaru za ostvarenje "Zbogom jeziku", koji, već tradicionalno, nije bio prisutan na dodjeli nagrada. Njegov 3D film bio je najkraći u trci za "Zlatnu palmu", a učestvovao je na festivalu i kao jedan od autora omnibusa "Mostovi Sarajeva", koji potpisuju, između ostalih, i Aida Begić iz BiH i Vladimir Perišić iz Srbije.

Za najbolji scenario nagrađeni su ruski reditelj Andrej Zvjaginjcev i Oleg Negin za "Levijatan".

Braća Darden, koja su takođe bila među favoritima, ostala su praznih ruku i propuštene šanse da dramom "Dva dana, jedna noć", s francuskom glumicom Marion Kotijar u glavnoj ulozi, uđu u istoriju kao prvi trostruki vlasnici "Zlatne palme".

"Zlatnu palmu" za kratki film dobio je kolumbijsko-britanski "Leidi", a posebne pohvale dobili su francuski "Aissa" i norveški "Yes, we love".

Nagradu programa "Izvjestan pogled", koji je predstavio 18 filmova, dobio je mađarski "White God" nagrađivanog Kornela Mundruza, a nagrada žirija dodijeljena je švedskom filmu "Turist" Rubena Ostlunda, dok je specijalno priznanje dobio "The Salt of the Earth", u režiji Vima Vendersa i Ribeirija Salgada, sina fotografa Sebastiana Salgada, kome je film i posvećen.

Nagrađena je i ekipa filma "Party Girl", koji je dobio i nagradu za najbolju fotografiju.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije