Film i serije

"Zlatne zvijezde" za "Dnevnik mašinovođe"

"Zlatne zvijezde" za "Dnevnik mašinovođe"
Foto: Ilustracija | "Zlatne zvijezde" za "Dnevnik mašinovođe"

BEOGRAD - Film "Dnevnik mašinovođe" Miloša Radovića i glumac Lazar Ristovski nagrađeni su na Festivalu nezavisnog filma u Pragu (Prague Independent Film Festival), saopštila je danas producentska kuća "Zillion film".

Radovićev film je proglašen najboljim na festiva-lu u Pragu i nagrađen "Zlatnom zvijezdom", dok je Ristovski dobio "Zlatnu zvijezdu" za najbo-ljeg glumca i gran pri festivala "Zlatnog orla" za doprinos evropskoj filmskoj umjetnosti.

"Dnevnik mašinovođe", Radović i Ristovski, koji je, osim što igra u filmu, takođe i producent, već su nagrađeni na više festivala.

Na 64. Pulskom filmskom festivalu Radović je osvojio "Zlatnu arenu" za najbolju režiju, dok je žiri mladih filmofila nagradio "Dnevnik mašino-vođe" kao najbolju manjinsku koprodukciju.

"Dnevnik mašinovođe" je proglašen i najboljim filmom na festivalu "The Golden Linden" u Sofi-ji, Ristovski je dobio nagradu za životno djelo "Zlatna iguana" u Meksiku, a Radović je progla-šen najboljim rediteljem na "Winter Film Awar-ds" festivalu u Njujorku.

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Džaipu-ru Radović je dobio "Zlatnu kamilu" kao najbolji reditelj, a film je naišao na izvanredan prijem kod tamošnje publike.

U Manhajmu "Dnevnik mašinovođe" je proglašen najboljim filmom od strane žirija, publike, eku-menskog žirija i njemačkih distributera, a trijum-fovao je i na ARPA međunarodnom filmskom festivalu.

Ovo je tragično-humorna melodrama o nevinim ubicama i njihovim životima. Ilija je šezdeseto-godišnji mašinovođa, na korak do penzije. On drži neslavan rekord od 28 gaženja ljudi vozom tokom karijere.

Njegov devetnaestogodišnji usvojeni sin Sima priprema se da nastavi porodičnu tradiciju. Ilija ga upoznaje s poslom i činjenicom da su ne-sreće neizbježne. Sima se plaši, on ne želi da postane ubica. Najviše ga zanima koliko će vre-mena proći dok mu se ne desi prvo gaženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije