Film i serije

"Zlatni lav" otišao u ruke "Džokeru"

"Zlatni lav" otišao u ruke "Džokeru"
Foto: N.N. | "Zlatni lav" otišao u ruke "Džokeru"

Mračna drama "Džoker" reditelja Toda Filipsa, o porijeklu negativca iz serijala o Betmenu, osvojila je nagradu "Zlatni lav" na 76. Venecijanskom filmskom festivalu.

Betmenovog neprijatelja glumi Hoakin Finiks, a za tu ulogu je dobio fantastične kritike. Film prati Džokerovu transformaciju od ranjivog samotnjaka do samouvjerenog negativca.

"Želim da zahvalim 'Warner Brossu' i DC-u što su izašli iz svoje zone komfora i tako odvažno se zauzeli za mene i ovaj film", rekao je Filips poslije primanja nagrade.

Režiser je iskoristio priliku da zahvali Finiksu na odlično urađenom poslu i oživljavanju jednog od najčuvenijih likova iz svijeta stripa.

"Hvala vam što ste mi povjerili svoje lude talente", rekao je Filips obrativši se glavnom glumcu Hoakinu Finiksu, koji se nalazio pored njega na sceni tokom primanja nagrade.

Vojna drama Romana Polanskog "J'accuse" (Optužujem) osvojila je veliku nagradu žirija "Srebrni lav". Riječ je o filmu koji prati antisemitsku aferu Drejfus u Francuskoj s kraja 19. vijeka.

Uvrštenje tog filma u konkurenciju na filmskom festivalu u Veneciji izazvalo je polemiku zbog sudskog progona Polanskog za silovanje maloljetnice 1977. godine u Sjedinjenim Državama.

Za najbolju glumicu proglašena je 64-godišnja Francuskinja Ariane Askaride za film "Gloria Mundi" u režiji Roberta Đuediguiana.

Najboljim glumcem proglašen je Italijan Luka Marineli za ulogu u drami "Martin Eden". Riječ je o adaptaciji romana Džeka Londona pod rediteljskom palicom Pietra Marsela.

"Srebrnog lava" za najbolju režiju dobio je švedski autor Roj Anderson za film "About Endlessness".

Hongkonžanin Jonfan dobio je nagradu za najbolji scenario za film "N°7 Cherry Lane".

Posebnu nagradu žirija dobio je film "La Mafia Non č Piu Quella Di Una Volta" (Mafija nije više što je bila), a autor je Italijan Franko Maresko.

Nagradu "Marcello-Mastroianni" za najboljeg mladog glumca/glumicu dobio je Australijanac Tobi Valas za "Babyteeth" rediteljke Šenon Marfi.

"Zlatnog lava" za životno djelo dobili su španski reditelj Pedro Almodovar i britanska glumica Džuli Endrus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije