Književnost

Adam Zagajevski život posvetio stihovima i potrazi za domom

Adam Zagajevski život posvetio stihovima i potrazi za domom
Foto: N.N. | Adam Zagajevski život posvetio stihovima i potrazi za domom

BANJALUKA - Jedan od najznačajnijih savremenih svjetskih pjesnika i esejista današnjice Adam Zagajevski preminuo je u ponedjeljak u Krakovu u 76. godini, javili su poljski mediji.

Rođen u Lavovu, u današnjoj Ukrajini, po okončanju Drugog svjetskog rata sa porodicom se seli u Gljivice, grad u Šleskoj. Filozofiju i psihologiju studirao je u Krakovu, gdje je do 1980. radio kao univerzitetski profesor. Na svoju životnu mapu zatim ucrtava Berlin, Pariz, pa Hjuston, sve do povratka u Krakov.

"Bio sam protjeran iz doma još kao beba i važna mi je potraga za njim. Uvijek sam vidio nešto romantično i lijepo u tome da novo mjesto prilagodim sebi", govorio je Zagajevski.

Jedan je od najprevođenijih poljskih pjesnika, njegove pjesme i eseji objavljeni su na svim vodećim svjetskim jezicima. Njegova djela su rano prevođena na srpski jezik i u prevodima Petra Vujičića i Biserke Rajčić objavljen je veći dio njegovog opusa. Cijenjen i poštovan u našim krajevima, bio je gost Beograda i Novog Sada, a prije dvije godine i Banjaluke, gdje mu je uručena nagrada "Atlas evropske lirike".

"Toliko je stvari oko nas: muzika, ljepota, ali i patnja, politička previranja... Opet, to je isti svijet. U mladosti smo često diskutovali o tome da li je poezija estetska aktivnost ili mora biti angažovana i svjesna društvenih problema. Moj san je da sve to spojim", govorio je Zagajevski.

Kao rijetko koji savremeni autor, u svojoj namjeri je i uspijevao. Uvijek je bio između svakodnevice i božanskog, istovremeno posmatrajući svijet s pažnjom i vatrenošću.

Poznate su njegove knjige pjesama: "Saopštenja", "Mesarnice", "Pismo", "Oda množini", "Putovati u Lavov", "Platno", "Ognjena Zemlja", "Žeđ", "Antene" i "Nevidljiva ruka". Najvažnije knjige eseja Adama Zagajevskog su "Mali Larus" i "Odbrana vatrenosti".

Početkom osamdesetih godina Zagajevski se preselio u Sjedinjene Američke Države, gdje je bio univerzitetski profesor u Teksasu, dok je jedan dio svake godine živio u Parizu. Poslije pada Berlinskog zida Zagajevski gradovima u kojima živi ponovo pridružuje i Krakov, u kome je posljednjih godina najviše i boravio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije