Književnost

Biserka Rajčić u Banjaluci

Biserka Rajčić u Banjaluci
Foto: N.N. | Biserka Rajčić u Banjaluci

BANJALUKA - U okviru 5. međunarodnih banjalučkih večeri poezije "Atlas evropske lirike" večeras će s početkom u 19 časova u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor biti održani predavanje i razgovor "Poljska civilizacija" s Biserkom Rajčić.

Dan kasnije, odnosno u petak, s početkom u 18 časova u Crvenom salonu biće održana promocija knjige "Poljska biografija o Biserki Rajči", čiji je autor Lukaš Manjčik. O knjizi će govoriti Lukaš Manjčik, Biserka Rajčić i Zdravko Kecman. Isti dan, samo sat kasnije, odnosno u 19 časova biće održana promocija knjige "Neutoljiva žeđ" Jana Skacela, koja se organizuje u saradnji sa "Češkom Besedom".

"Biserka Rajčić tokom 55 godina je bila beležnik poljske književnosti, advokat, izaslanik, prevodilac. U knjizi, naslovljenoj sa 'Biserka', koja je rezultat višegodišnjih  razgovora, ona prekida ćutnju, posle 55 godina izlazi iz  senke pisaca koje prevodi i raznorodnih problema o kojima piše, postavši na taj način glavni junak moje knjige: Srpkinja, laureat najznačajnijih poljskih nagrada", navodi autor knjige o Biserki Rajčić Lukaš Manjčik.

Cjelokupan književni opus Biserke Rajčić od 1962. godine do danas  sadrži preko 1.600 bibliografskih jedinica, od čega pet vlastitih knjiga, osam antologija i 110 prevedenih knjiga iz različitih oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije